Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

17.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

More
  домаАгро советиНа што да пазите кога купувате млечна крава?

  На што да пазите кога купувате млечна крава?

  Petel.mk

  Возраста, бројот на отелувања, изгледот на животното и прегледот на вимето може да ни каже многу за карактеристиките на животното и продуктивноста на млечна крава.

  Купувањето млечна крава е мачна работа. Постојат многу фактори кои можат да влијаат на вашата одлука. Поради состојбите во светот, се повеќе млади луѓе во селата размислуваат како да обезбедат млеко и млечни производи за себе и за своето семејство. Се чини дека поседувањето крава ќе биде нов статусен симбол.

  При изборот на животно, важно е однапред да се знае неговата возраст, како изгледа, бројот на отелувања, состојбата на вимето, неговото однесување, навиките за хранење. Покрај тоа, важен е изборот на расата. Разликуваме млечни, комбинирани и товни. На нашите простори преовладува сименталното говедо, кое спаѓа во групата на комбинирани животни. Дава добри количини квалитетно млеко, а телињата и јуниците постигнуваат одредена тежина и принос на месо. Млечните раси се полесни, имаат посув изглед.

  Добро прегледајте ја

  Кравата што сакате да ја купите треба да има мирна природа, да не реагира срамежливо на допир или да се плаши, не смее да клоца. Чистотата на животното ќе ви каже во какви услови се чува. Кожата не смее да има симптоми на болест или знаци за присуство на штетни организми. Влакното треба да биде чисто и сјајно, а кожата цврста и еластична.

  Многу често, купувачите се одлучуваат да купат женки во петтиот или шестиот месец од бременоста, бидејќи тоа им овозможува многу брзо враќање на дел од вложените пари преку продажба на телиња или обезбедуваат месо за семејството. Таквите крави бргу влегуваат во лактација.

  Но, ваквото купување има свои недостатоци, како и можните тешкотии при породувањето на кои треба да бидете подготвени. Друг недостаток е што продуктивноста останува скриена бидејќи во овој период кравата веќе полека се движи кон период на намалување на количината на млеко.

  Возраста е уште еден фактор кој влијае на производството на млеко. Покрај документите што ги добивате за кравата од фармата, можете да го погледнете и бројот на прстените на нејзиниот рог на кои додавате 2, бидејќи првото породување се случува во втората година. При телењето секоја година, прстените на рогот ќе бидат рамномерно распоредени.

  Изгледот на вимето

  За да се одреди нејзиниот принос на млеко, треба да се испита вимето. Треба да има компактен изглед, без деформации. Сите четири комори на вимето треба да бидат со иста големина. Вените на површината треба да бидат јасно изразени. Вимето треба да биде меко на допир и без никакви тврди делови. Цицките треба да бидат униформни, долги 8 до 10 cm и широки околу 2,5 cm. Ако се густи и долги, тие укажуваат на ниска млечност.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Максималниот принос на млеко се постигнува по четвртото породување.

  Исто така, животното треба да има јасни, весели очи, здрави заби. Нејзиното одење да е лесно и цврсто, да нема знаци на куцање. Не смее на допир на колковите и нозете да прави движење како да сака да легне. Ова укажува на деформитети и болести на нозете. Муцката треба да биде влажна, чиста и сјајна. Секој знак на плунка е знак дека животното е болно. Слабиот апетит го покажува истото.

  Затоа, при купување, најдобро би било да си понесете некој со искуство во изборот. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img