Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

17.8 C
Skopje
Monday, March 20, 2023

More
  домаАгро советиКако да се ослободите од стршлени

  Како да се ослободите од стршлени

  Убодот од стршлен е познат како непријатно искуство. Еден убод е повеќе од доволен. Но убодот на неколку стршлени во исто време (пределот на вратот или главата), може да биде дури и фатален. Додека со убод од оса или пчела, ризикот е поголем ако лицето е алергично на убодот од овие инсекти.

  Летото е време кога овие видови инсекти се најактивни и најбројни. Во текот на зимата презимуваат само мајките индивидуи и помал број инсекти. Додека во текот на летото се размножуваат и создаваат нови заедници. Местата каде што се формираат нови заедници се нарекуваат гнезда. Може да се постават во природни шуплини на дрвја или карпи. Но, најмногу проблеми создаваат гнездата лоцирани во зградите каде што живеат луѓе. Секое скриено место во домаќинството може да биде погодно за група стршлени. Додека пак, кај осите постои речиси секое место каде што не врне.

  Активни се преку ден

  Активноста на овие инсекти е преку ден. Тие одат со првите сончеви зраци во потрага по храна, а тоа трае до пред стемнување. Потоа целата заедница се собира во гнездото, каде што ја поминуваат ноќта. Леглото има матица која снесува јајца кои се развиваат во саќето и по неколку недели се вади нов инсект, а потоа повторно истиот циклус. Гнездата се направени од материјал сличен на хартија кој наликува на кошница со пчели.

  Осите прават гнездо со големина од пет или шест до дваесет сантиметри, додека кај стршлени тоа гнездо некогаш може да биде големо како фудбалска топка, а има примери на големина на отворен чадор.

  стршлени
  Гнездо од Стршлени

  Освен што се опасни по здравјето на луѓето, тие можат да бидат и голем проблем за пчелите, каде предизвикуваат огромни штети. Тие го оштетуваат и плодот  понекогаш до последното овошје, а најчесто г напаѓаат грозјето или крушите.

  Борба против стршлени

  Борбата со ваков опасен непријател треба добро да се испланира, а опремата за борба е задолжителна, во спротивно ќе има жртви и на двата фронтоа. Најдобро е целосно да се отстрани гнездото, за заедницата да не може да се регенерира. Тоа може да се направии само со добра опрема, многукратно посилна од класичното пчеларство (убодот на стршлен е до 5 мм). Исто така, можно е да се уништат инсектите со третман со инсектицид.

  Прскање

  Прскањето може да се врши со компримиран спреј, кој е наменет само за овие видови инсекти. Вака наменетиот спреј има дозер на распрскувачот, кој го насочува млазот, кој е под притисок, а таков млаз може да достигне и до три метри, што е реално доволно растојание за да се испрска местото каде што се наоѓа гнездото.

  Исто така, се употребува концентрат од инсектицид кој се раствора со вода според упатствата на производителот и потоа се распрснува со екстензија за прскање, а со тоа се овозможува безбедно растојание.

  Замки

  Замките на стршлените се многу ефикасни. Пластичните шишиња со отвори во средината во кои чуваме малку пиво или овошен сок се вистинска замка, која секојдневно фаќа многу од овие инсекти. Исто така, лепливи ленти или лепак за глувци на картон може да се стават во близина на ѓубрето, а како мамка користиме парче риба или месо. На овој начин не привлекуваме корисни пчели, но затоа мирисот на расипано месо е неодолив за стршлени. Кога некој е фатен, многу од нив наскоро се акумулираат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img