Пред да подготвите ликер од банана дома, треба правилно да ги одберете бананите. Ова овошје се продава во текот на целата година и насекаде, па ако производот не ви одговара во најблиската продавница, немојте да бидете мрзеливи да појдете до следната.
Бананата треба да е зрела – зелените ленти и тврдата пулпа ќе му дадат непотребна горчина на вашиот омилен пијалок. Сепак, не е неопходно да се земаат презреани плодови: црните елементи, дури и во форма на точки, ќе му дадат на ликерот расипан вкус и ќе го расипат мирисот. Иако кога јадете такво овошје, нема да почувствувате ништо слично.
Ликер од банана
Состојки:
- 0,5 l алкохол
- 0,2 l добар ликер од портокал
- 200 гр шеќер
- 0,5 кг излупени зрели банани
- 3 каранфилчиња
- 1 стапче цимет
- 1 стапче ванила
Подготовка:
Исечете ги бананите, ставете ги во тегла, посипете ги со шеќер и прелијте ги со ликерот од портокал. Оставете на сонце 10 дена, потоа додадете кора од лимон, зачини и алкохол. Добро измешајте сè и чувајте го на темно место еден месец. Потоа се цеди, прво на сито, а потоа се филтрира додека содржината не стане чиста. Ставете го во шише и оставете да отстои уште два месеци пред употреба.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.