Mondelez, производителот на чоколадото Тоблероне, на крајот на следната година ќе премести дел од производството на своите култни триаголни чоколади од Швајцарија во Словачка. Се наведува планираниот силен раст и потребата од зголемување на капацитетот.
– Од крајот на 2023 година ќе ги зголемиме нашите капацитети со додавање на ограничено производство на Тоблерон во Словачка. Ова го изјави портпаролката на Монделеза, Ливија Колмиќ, потврдувајќи ја веста на швајцарската ТВ станица СРФ.
Прехранбените компании се соочуваат со висок раст на трошоците, но Колмич не го врза потегот на компанијата со притисокот на трошоците. Се осврна на планираниот силен раст на Mondelez, што значеше дека компанијата ќе го зголеми производството во швајцарската фабрика во Берн.
Тоблероне првпат беше лансиран во 1908 година, а од почетокот на 1990-тите се произведува исклучиво во Швајцарија. Пакувањето ја содржи сликата на швајцарскиот Matterhorn и етикетата „Swiss Milk Chocolate“.
Според строгите швајцарски правила за означување на производите, чоколадото направено во странство не може да се нарекува „швајцарско“.
Колмик одби да каже дали Тоблероне ќе го смени пакувањето поради тоа.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.