Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро ВестиОграничување на користење на вода поради суша - казни до 500 евра

  Ограничување на користење на вода поради суша – казни до 500 евра

  Употребата во текот на денот е ограничена и дадени се препораки за употреба. Посебно внимание се посветува на наводнување градини, цвеќиња и на други места. Казните за непочитување се движат и до 500 евра.

  Во италијанската провинција Емилија Ромања има голема криза поради екстремната суша. Во и околу Болоња беше објавена годишна уредба со која се  ограничува употребата на вода за пиење.

  Регулативата за штедење ќе биде на сила до 30 септември. Забрането е користење надвор од домаќинството од 8 до 21 часот. Посебно внимание беше посветено на полевањето градини, цвеќиња, миење возила, се со цел да се спречи губење на скапоцената течност. За јавните површини ограничувањето е од 10 до 18 часот.

  Временската прогноза покажува пораст на температурата над 43ºC во делови од Италија кои веќе страдаат од последиците од сушатаРезервоарите за вода се намалуваат, а земјоделското производство е загрозено. Здружението на фармери „Колдирети“ наведува дека 40 отсто од земјоделското земјиште е загрозено. Имаше многу малку врнежи од ноември 2021 година. Нивото во реката По е исклучително ниско, најниско во последните 70 години.

  Проценките велат дека недостигаат три милијарди кубни метри вода. Поради зголемувањето на потрошувачката, нивото на езерото Маџоре падна за 1 m и тоа за само три дена. 

  Одлична кампања

  Одржливото користење на водните ресурси е во фокусот на активностите на општина Болоња, каде што ги истражуваат локалните ефекти од климатските промени, кои ја намалуваат достапноста на вода за пиење во летниот период.

  Во тек е голема кампања за да се запознае населението со начините за губење вода. Тие наведуваат дека отворена чешма троши 13 литри во минута, а 40 отсто од водата за пиење се троши за испирање на тоалетите.

  Само за туширање 5 минути се троши 60 л, а за полнење на кадата двојно повеќе. Перењето алишта на пониски температури троши помалку вода отколку на 90ºC, а работата на машината кога е полна заштедува од 8.000 до 11.000 l годишно.

  Препорачани мерки

  Со цел рационализирање на користењето на водата, на населението му беше препорачано да го провери правилното функционирање на нивните системи за водоснабдување со цел да се детектираат скриени протекувања. Се предлага да се користат млазници за славини и други уреди за штедење, како и совесно користење на машини за перење алишта и садови. За одржување на личната хигиена, се препорачува туширање за да се намали потрошувачката.

  На земјоделците им се препорачува да користат систем за наводнување капка по капка. 

  За непочитување на Правилникот се пропишани казни од 25 до 500 евра.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Балирачка – Галигнани
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Чај од стебленца и листови од вишна против целулит
  spot_img
  spot_img
  spot_img