Не е баш растение од овој регион, но беше добро прифатено и го зазеде своето место во нашето мени. Блитвата е здрава, вкусна, лесна за одгледување, не е скапа и може да се подготви на многу начини. Салата од блитва лесно се подготвува, има одличен вкус и е полна со витамини.
Нискокалоричен зеленчук со висока содржина на магнезиум, железо, калиум и витамини А, Ц и К. Се грижи за нашето срце, нивото на шеќер во крвта, ги чува нашите коски, исклучителни за добро варење.
Мала порција варена блитва ја покрива нашата дневна потреба за витамини А и К и речиси го задоволува дневниот внес на витамин Ц.
Одличен извор е на калциум, магнезиум, бакар, цинк, натриум, фосфор и витамин Е. Што е најважно, не гои.
И што е многу важно, достапна е речиси цела година, со подеднаков квалитет.
Брзо и лесно се подготвува за кој начин на подготовка и да се одлучите.
Салата од блитва
Ви препорачуваме во овие топли денови да подготвите салата од блитва и компири која се служи и јаде ладна. За двајца ви требаат три компири со средна големина и еден китка блитва, која обично има шест или седум листови. Ако навистина сакате блитва, нема да ви биде лошо да ставите две.
Во посолена вода сварете компири исечкани на коцки и кога е скоро готово додадете крупно исечкана блитва без дршки.
Кога се е готово, исцедете ги компирите и блитвата, зачинете со прелив од маслиново масло (може и сончогледово, не е важно) и оцет, сол, бибер и лук, исечкани или во прав.
Салатата ставете ја во фрижидер добро да се излади. Салатата од блитва може да се јаде со што сакате, но можеби најдобро со рибини стапчиња или веќе панирани лигњи. Ниту тоа не е скапо, брзо се подготвува и не ја загрева куќата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.