Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Tuesday, March 19, 2024

More
    домаАгро советиКако да ракувате со храна во лето и да избегнете труење

    Како да ракувате со храна во лето и да избегнете труење

    petel baner

    Важно е правилно да се ракува со храна во лето, да се одржува хигиената на садовите и рацете, сè што доаѓа во контакт со храната.

    Голем број бактерии и вируси не предизвикуваат болести кај луѓето. Но сепак има одреден број „опасни“ микроорганизми, кои се наоѓаат во почвата, водата и животните.

    Agrobot

    Преку надворешното опкружување, во контакт со носители на болести (екскрети, преку раце, рани), микроорганизмите може да се пренесат на работните површини, крпи за бришење, прибор, даски за сечење и со секој контакт може да се пренесат во храната и да предизвикаат труење со храна.

    Повеќе информации за тоа како да ракувате со храна во лето

    За да се избегне можноста за предизвикување болест, неопходно е:

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    • одржувајте ја хигиената на сите садови и површини на рацете, сè што доаѓа во контакт со храната
    • миење раце со топла вода и сапун пред подготовка на храна, при подготовка, сечење, готвење, како и по користење на тоалетот
    • детално чистење и миење на површини и прибори кои се користат за подготовка на храна
    • обезбедување заштита на просторот и храната од инсекти, глодари и животни

    Суровата храна, вклучувајќи вода и мраз, може да биде загадена со микроорганизми и следствено со токсини. Во оштетената и мувлосана храна може да се формираат отпорни „филмови“ создадени од одредени микроорганизми или нивните токсини. Затоа во текот на летото треба да внимавате на изборот на суровините и на храната што се приготвува. Да го намалите ризикот од труење со храна со едноставни процедури за миење и лупење.

    Исто така, при готвењето или печењето на храната се уништуваат речиси сите микроорганизми. Овие постапки треба да се применуваат секогаш кога е препорачливо. Со чување на храната на температури под 4°C, растот/множењето на микроорганизмите се забавува или запира.

    Со храната и состојките треба да се постапува на таков начин што:

    • се купува храна од познато потекло, декларирана и чувана на соодветна температура
    • набавува храна која е свежа, без присуство на оштетувања, мувла или непријатни мириси
    • чувајте ја храната на температурата пропишана на пакувањето на производот и обрнете посебно внимание на рокот на траење на производот пред и по отворањето или манипулацијата
    • добро измијте ја целата храна со вода за пиење ако се конзумира свежа или сирова и одделете ја свежата/сирова храна од зготвената или печената храна.
    • секогаш го одвојува сировото месо (пилешко, говедско, свинско, риба) од друга храна, особено од неживотинско потекло
    • користи специјален прибор и предмети: ножеви, сецки, даска за сечење за подготовка на сирова храна, од онаа што е термички обработена
    • складирајте ја храната во посебни садови за да се избегне контакт помеѓу сировата и подготвената храна
    • храната од животинско потекло секогаш треба да биде добро термички обработена – варена или печена
    • зготвената храна секогаш чувајте ја во фрижидер или кратко време на собна температура, подалеку од топли места и изложени на сонце
    • се загрева количината на храна која ќе се користи за еден оброк
    • замрзнатата храна се одмрзнува во фрижидер или веднаш се готви
    • подгответе ја и употребете ја одмрзнатата храна веднаш, не замрзнувајте ја повторно.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img