Ликер – силен алкохолен пијалок, често зачинет со овошје, билки, зачини, семиња, или други извори на вкус. Во овој текст ви пренесуваме рецепт за ликер од кајсија.
Како и другите коскести овошки – сливи, праски, цреши, вишни – припаѓа на родот Prunus од семејството Rosaceae.
Се верува дека потекнува од североисточна Кина, од каде е пренесена во Ерменија, а потоа благодарение на Римјаните се проширила низ Европа.
Денес, ова овошно дрво е достапно ширум светот. Малкумина можат да одолеат на одличниот вкус и кадифената текстура на неговите златни плодови.
Ликер од кајсија
Состојки:
- 0,4 l алкохол
- 0,15 литри вода
- 250 гр шеќер
- 0,4 кг зрели кајсии
- 1 стапче цимет
Подготовка:
Измијте ги и отстранете ги семките од кајсиите. Здробете го месото во тава и додадете неколку мелени семки, како и стапче цимет, шеќер и алкохол. Измешајте сè и ставете го во тегла. Добро протресете ја теглата и оставете ја на темно место најмалку три недели.
Потоа, процедете ја мацерираната содржина прво со сито, а потоа низ други филтри, додека течноста не стане целосно бистра. Флаширајте го и оставете го да отстои уште три месеци пред употреба.
Витамини и минерали кои ги содржи и кајсијата
100 грама од ова овошје содржи околу 16% од RDA на витамин Ц и дури 64% од RDA на витамин А.
Има и витамини К, Б1, Б2, Б3, Б6, Е и минералите калиум, калциум, бакар, железо, магнезиум, манган, фосфор и цинк.
Кајсиите се богати и со каротеноиди, кои имаат исклучителни антиоксидантни својства.
Еден од најважните е ликопенот, кој се издвојува по својата способност да го заштити телото од штетното сончево зрачење и да спречи канцерогени заболувања.
Сувите кајсии содржат и корисни состојки.
Меѓу другото, тие се богати со диетални влакна, особено растворливи влакна, кои играат важна улога во намалувањето на LDL холестеролот и вкупниот холестерол.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.