Малкумина садат само едно, две или три различни растенија во својата градина. Тоа е главно грст различни овошја и зеленчуци. Некои билки и ароматични растенија и неколку или многу цвеќиња. Меѓутоа, во желбата да имаме што е можно поразновидна градина, се случува да не успееме да посветиме доволно внимание на секој вид. Подолу ве потсетуваме што треба да имате на ум кога станува збор за цвекло во градината.
Проредување
Од сите грешки направени при одгледувањето цвекло или репа, веројатно најчеста е пропуштањето на проредувањето. Дури и ако прецизно ги распоредите семињата за време на сеидбата, сепак ќе има потреба од проредување штом расадот ќе порасне. Зошто? Пакетот семе всушност содржи капсула со семе што содржи помеѓу 2-6 семиња.
Ова е карактеристично за цвеклото, па не е ни чудо што многу градинари предвидуваат проредување на редовите. А, притиснатото цвекло не е среќно цвекло. Всушност, ќе добиете многу лисна маса, а коренот во земјата нема да може убаво да се развие.
Проредувањето може да се направи кога вашите растенија ќе нараснат околу 10-12 см. Наместо да се разредувате со влечење, можете да ги отсечете врвовите на несаканите садници. На тој начин нема да го повредите коренот на соседното растение и ќе добиете вкусна награда во форма на млади листови цвекло. Растојанието помеѓу цвекло во градината треба да биде најмалку 15 см.
Примена на боракс
Се смета дека цвеклото потекнува од областите покрај бреговите на Медитеранот. Таму што земјата има изобилство на бор благодарение на близината до морето. Без бор, цвеклото ќе развие црни дамки на корените. Недостатокот на бор може да предизвика целата култура да биде неупотреблива.
Јадрото на цвеклото почнува да гние, листовите се покриени со бледо кафени дамки. Ваквите цвекла не можат да се конзумираат бидејќи имаат непријатен мирис, вкус и отровни материи кои се формираат во црните влакна.
Можете да додадете бор во почвата со додавање на 1 лажица боракс на 10 литри вода. Едно полевање е доволно.
Проценка на квалитетот на почвата
Бидејќи веќе споменавме додавање на бор, дали знаете колку други хранливи материи има во почвата? Анализата на почвата е многу важна, за да знаете што може да ви недостасува на вашата култура. Ова важи за секој зеленчук, бидејќи нема да расте добро ако нема доволно хранливи материи што му се потребни.
Можеби ќе треба да ја нахраните почвата со специфични микронутриенти. Пакет семиња е евтин, но вашето време е бесценето, затоа обезбедете го вашиот успех познавајќи ја вашата почва.
Садење за есенска и зимска берба
Многу градинари сеат цвекло и репа во пролет, но тие се одлични за летно садење и есенска и зимска берба. Ладните и влажните услови на раната пролет ги прават овие растенија подложни. Второ, тие достигнуваат зрелост во текот на топлите летни денови, што може да доведе до тоа да немаат интензивна боја, што исто така ќе влијае на вкусот.
Цвеклото го произведува својот сладок „антифриз“ во текот на есента и зимата, бидејќи пониските температури придонесуваат за производство на шеќер. Така, со сеење на семето кон крајот на летото, не само што ќе имате поголеми шанси успешно да растат вашите садници цвекло во градината, туку и самите растенија ќе имаат подобар вкус и поинтензивна боја.
Одржување на влага во почвата
Иако идеалното време за берба е есен или зима, ‘ртењето на семето во суви и топли летни услови може да биде предизвик. Над засаденото семе обично се формира тврда кора и растението не може да ја пробие тврдата почва.
Затоа се препорачува почвата да се одржува постојано влажна во текот на првата недела по сеидбата, односно да се полева барем еднаш дневно. Откако ќе се формира тврда кора, тешко е да се отстрани, па затоа е многу важно одржувањето на влажноста на почвата.
За полесно излегување на семето на површина, на семето можете да ставите супстрат, бидејќи е лесен и растението лесно ќе помине низ него на површината. Бидејќи супстратот е често потемен од почвата во градината, ќе означи и каде сте го засадиле семето, што ќе ви го олесни отстранувањето на плевелот околу семињата.
Редовното наводнување е многу важно. Ако тоа се прави нередовно, може да дојде до пукање на корените.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.