Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-0.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаАгро ЗабаваКако се прави ликер од кајсија?

    Како се прави ликер од кајсија?

    petel baner

    Ликер – силен алкохолен пијалок, често зачинет со овошје, билки, зачини, семиња, или други извори на вкус. Во овој текст ви пренесуваме рецепт за ликер од кајсија.

    Како и другите коскести овошки – сливи, праски, цреши, вишни – припаѓа на родот Prunus од семејството Rosaceae.

    Otkup na kompiri

    Се верува дека потекнува од североисточна Кина, од каде е пренесена во Ерменија, а потоа благодарение на Римјаните се проширила низ Европа.

    Денес, ова овошно дрво е достапно ширум светот. Малкумина можат да одолеат на одличниот вкус и кадифената текстура на неговите златни плодови.

    Ликер од кајсија

    Состојки:

    • 0,4 l алкохол
    • 0,15 литри вода
    • 250 гр шеќер
    • 0,4 кг зрели кајсии
    • 1 стапче цимет

    Подготовка:

    Измијте ги и отстранете ги семките од кајсиите. Здробете го месото во тава и додадете неколку мелени семки, како и стапче цимет, шеќер и алкохол. Измешајте сè и ставете го во тегла. Добро протресете ја теглата и оставете ја на темно место најмалку три недели.

    Потоа, процедете ја мацерираната содржина прво со сито, а потоа низ други филтри, додека течноста не стане целосно бистра. Флаширајте го и оставете го да отстои уште три месеци пред употреба.

    Витамини и минерали кои ги содржи и кајсијата

    100 грама од ова овошје содржи околу 16% од RDA на витамин Ц и дури 64% од RDA на витамин А.

    Има и витамини К, Б1, Б2, Б3, Б6, Е и минералите калиум, калциум, бакар, железо, магнезиум, манган, фосфор и цинк.

    agrounik

    Кајсиите се богати и со каротеноиди, кои имаат исклучителни антиоксидантни својства.

    Еден од најважните е ликопенот, кој се издвојува по својата способност да го заштити телото од штетното сончево зрачење и да спречи канцерогени заболувања.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Сувите кајсии содржат и корисни состојки.

    Меѓу другото, тие се богати со диетални влакна, особено растворливи влакна, кои играат важна улога во намалувањето на LDL холестеролот и вкупниот холестерол.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img