Само зрелите лубеници се вкусни. Како да го препознаете вистинскиот момент за берба, односно како да знаете кога е зрела лубеницата?
Лубениците се најпопуларни во текот на летото, богати се со вода и одлични за освежување и хидратација. За да се собере плодот во вистинско време, потребно е да се набљудува растението, бидејќи има непогрешливи знаци дека е вистинско време за берба.
Забрзување на зреењето
Врвот е отстранет од растението. Ова ќе помогне во развојот на странични израстоци кои даваат поголеми плодови. Едната страна од лубеницата лежи на земја и тој дел останува бел или посветол. За зреењето да биде еднолично, повремено можеме малку да ги завртиме.
Тие не треба да се вртат силно, бидејќи плодовите ќе се скинат. За да не лежат на земја, под нив се ставаат парчиња даска или стиропор. Ова го спречува контактот со почвата и гниење.
Во последната фаза на зреење, наводнувањето е исклучено. Ваквите лубеници нема да бидат водени, а нивниот плод ќе има повеќе шеќер и ќе биде посладок со развиен вкус.
Како да знаете кога е зрела лубеницата?
Белиот или светлиот дел што е на земја добива кремаста нијанса. Растението е притаено и првиот знак на зрелост е тоа што ластарите во близина на плодот се сушат. Стеблото на зрелата лубеница почнува да се суши, а површината на кората е покриена со белузлав прав кој е сличен на восок, односно се формира пепел.
Кај зрел плод, површината на кората е мазна, додека зелените имаат груба. Површината на кората лесно може да ја изгребеме со нокт кога лубеницата е зрела. Дополнително, кога ќе ја допреме површината на кората со прстот, слушаме карактеристични звуци во зависност од зрелоста. Звукот на зрела лубеница е тап и станува поинтензивен како што созрева.
Собраниот плод се брише од почвата со крпа, а во зависност од условите може да се чува неколку недели. Најдобро е да ги ставите во фрижидер и да ги јадете што е можно поскоро.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.