Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаАгро советиСува бамја - поздрава и повкусна од другите методи на конзервирање

    Сува бамја – поздрава и повкусна од другите методи на конзервирање

    Сува бамја – Собирањето на плодовите е најтешко, поради влакната на површината. Се суши на сонце или во рерна.

    Бамјата е зеленчук кој расте во текот на летото, а во зима можеме да ја најдеме сушена, замрзната или кисела. Најчестиот начин на конзервирање е сушењето, кое е многу поздраво и повкусно од другите методи на конзервирање.

    Се користи во гастрономијата, а особено е ценета во ориенталните кујни. Исклучително е лековита, а нејзините плодови помагаат при проблеми со варењето.

    Берба на бамја

    Бербата е најтешкиот дел од производството, бидејќи на стеблата, листовите и плодовите има влакна кои можат да предизвикаат алергии, чешање или печење. Ако имате високи сорти, берете во кошула со долги ракави. Чувствителните луѓе треба да носат ракавици.

    Ќе ви треба мал, остар нож или ножици. Се берат еден до три дена по цветањето. Се спроведува континуирано секој ден и трае, во зависност од сортата и условите, од еден до пет месеци. Отстранувањето на плодовите иницира ново цветање и формирање на нови. Обраснатите плодови имаат повеќе целулоза, груби се и имаат формирано семе.

    Квалитетот на сувиот плод зависи од квалитетот на свежиот и од самиот процес на сушење. Плодовите треба да бидат здрави, свежи и со иста големина, а по бербата да се исчистат, да се отсечат вишокот делови од плодовото стебло и по потреба да се измијат. 

    Традиционално сушење на сонце

    Сушењето на сонце е традиционален метод кој успешно се користи и денес. За тоа ќе треба бамјата да ја нанижете со помош на силна игла и конец. Кога нанижувате меѓу плодовите, оставете простор кој ќе обезбеди добра вентилација. Компактните потешко се сушат и се подложни на распаѓање.

    Изработените жици ги оставаме на провевно место, но не смее да биде директно изложено на сонце. Ако врне, тргнете ги конците. Влажната бамја е подложна на гниење.

    Внимавајте со сушење во рерна

    Друг начин е сушење во рерна. Подготвените плодови се распоредуваат на плехот, а температурата на загреаната рерна треба да биде од 50 до максимум 60ºC со малку подотворена врата. Кога ќе ја ставите раката внатре, таа треба да биде пријатно топла, да не гори.

    По 2 часа проверете ја состојбата на бамјата. Ако рерната се олади, извадете го плехот. Повторно загрејте го и вратете го да се исуши. Постапката се повторува. Времетраењето на сушењето зависи од големината на плодот.

    Чувајте ги сувите бамји во затворена тегла или платнена кеса на ладно место. Некои домаќинки ги замрзнуваат за да го продолжат рокот на траење.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Васаби или јапонски рен
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Нега на капината по бербата
    spot_img
    spot_img
    spot_img