Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

More
  домаАгро советиСкладирање на органски производи по бербата

  Складирање на органски производи по бербата

  Собирањето и јадењето на сопствениот органски зеленчук е најсреќниот момент во годината. Ќе дознаете како може да се одржи свежината на различните органски производи од градината.

  За успешно зачувување, односно складирање на која било култура, најважно е да се обезбедат соодветни услови. Различни органски производи бараат различни услови за складирање. Прво, плодовите мора да бидат во совршена состојба – без флеки или оштетувања на кожата. Особено лесно е да се оштетат овошјето и зеленчукот за време на бербата, кога тие немаат начин да заздрават, и затоа треба да се посвети посебно внимание при бербата. Подолу се дадени совети за складирање на органски производи од хуманитарната организација Garden Organic ( Асоцијација за истражување Henry Doubleday ).

  Коренест зеленчук (освен компири)

  Во случај на коренест зеленчук како цвекло, репа, морков, целер, келераба, корените се органи за складирање на двегодишните растенија и затоа, под соодветни услови, тие се чуваат природно и лесно. Важно е внимателно да ги отстраните од земја, внимавајќи да не ја оштетите кората. Потоа се отстранува вишокот земја и што е најважно, не треба да се мијат и бришат, бидејќи тоа може да ја оштети кората. Листовите се отстрануваат со сечење блиску до круната. Зеленчукот се става во плитки кутии/гајби, одвојувајќи ги слоевите со малку навлажнет материјал за пакување како што се просеаана почва, струготини (од необработено дрво) или песок. Да се ​​чува на ладно место, на температура од 0-4°C.

  Чување на компири

  Компирите бараат малку поинакви услови од коренстите култури споменати погоре. Мора да се чува на суво и на темно место за да се спречи позеленување на компирот. Откако ќе се извадат компирите од земја, по можност треба да се остават да се исушат неколку часа. Исто така, треба да се отстранат сите оштетени клубени. Компирите може да се чуваат во мрежести вреќи или дебели хартиени кеси кои се затвораат по полнењето за да се зачува влагата на компирот. Не се препорачува употреба на пластични кеси, бидејќи влажноста ќе биде превисока, што ќе поттикне ртење. Да се ​​заштити од замрзнување, односно да се чува на температура од 5°-10°C.

  Кромид и лук

  Ако не сте сигурни, прво дознајте кога е вистинското време за вадење кромид и лук. Пред складирање, кромидот треба да се чува на топло и суво место неколку недели (ако времето е убаво, може да остане надвор над земјата и да се исуши. Кромидот е подготвен за складирање кога лушпите се суви и хартиени. Може да се чуваат во мрежести кеси (лукот може традиционално да се витка и да се закачи каде што има циркулација на воздухот) на температура од 2-4°C.

  Зелка

  Црвената или белата зимска зелка може да се чува неколку месеци доколку се бере пред првиот мраз. Корените или најмалку 15 cm од стеблото се оставени недопрени. Се става на решетки полици покриени со слама или дебел слој весник, доколку температурата падне. Идеалната температура за складирање е 0-4°C.

  Праз и прокељ

  И двете може да се остават во земја во текот на зимата. Меѓутоа, ако се предвидува екстремно лошо време и ако платите за да ги конзумирате токму тогаш, можете да извадите неколку растенија и да ги чувате во затворен простор до една недела. Потребно е да се ископаат цели растенија со корен и да се стават во кофа со доволно вода за да се покријат корените. Ќе остане свеж до една недела на ладно место.

  Домати

  Ако на растенијата останале необрани и зелени домати, берете ги пред првиот мраз. Можете да ги исечете гранките со плодови и да ги ставите на ладно и суво место за да го завршите процесот на зреење. Можете исто така да го забрзате зреењето со ставање на плодот во затворена кутија или кеса со зрело јаболко или банана.

  Тикви

  На тиквите им требаат неколку недели сонце при крајот на сезоната на растење за да развијат тврда кора за складирање. Тие треба да се отстранат од теренот пред првиот мраз. При сечењето оставете подолго стебло со закачен дел од лозата – што ќе го заштити од гниење. Да се ​​чува на ладно и суво место со доволна циркулација на воздухот. Тие можат да останат свежи 6-9 месеци. Идеалната температура е 10-15°C.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img