Брашно од банана се прави од зелени, незрели банани, кои се лупат и се варат, а потоа се мелат во ситен прав. Претежно е составено од јаглехидрати, но содржи малку влакна и протеини.
Без разлика дали сте без глутен или на кето диета, големи се шансите да наидовте на интересни замени за брашно кои ветуваат повеќе хранливи материи од традиционалното обично брашно. Бадемите и кокосот се меѓу најпопуларните алтернативи, а тука се и оризот и овесот. Сепак, најновиот додаток е брашното од банана.
Брашното има малку сладок вкус и лесна текстура, така што можете да го замените со обично брашно во речиси сите рецепти. Бидејќи брашното е природно слатко, одлично е и за печење.
Брашното од банана е претежно направено од јаглехидрати, но содржи и некои влакна и протеини, како и нула грама масти. Исто така е одличен извор на калиум, кој е важен за здравјето на срцето и мускулите.
Бидејќи содржи зелени, незрели банани, делува како пробиотик и на тој начин го поддржува здравјето на цревата. Иако бананите се природно слатки, не мора да се грижите за шеќерот во крвта, благодарение на нивниот низок гликемиски индекс.
Брашното од банана е природно, без глутен и јаткасти плодови и има повеќе хранливи материи. Тоа е одлична замена за секој кој има одредени ограничувања во исхраната. Другите алтернативи на брашно, како што е бадемовото брашно, содржат повеќе протеини.
За што да се користи брашно од банана?
Прво брашно од банана, нема вкус на банана. Бидејќи брашното од банана е направено од зелени банани, слаткиот вкус на зрелите банани не доаѓа до крај. Незрелите банани додаваат малку сладост, но посебниот мирис и вкус на бананите, не.
Тоа е многу разновидно и може да се користи за речиси секој рецепт. Освен за печење, брашното од банана можете да го користите како згуснувач во чорби, па дури и во смути.
Едно нешто што треба да се има на ум кога се готви со брашно од банана е дека, поради високата содржина на скроб, апсорбира повеќе течност од другите. Значи, ако барате нешто полесно, ќе треба да изберете друга опција.
Брашното од банана е одлична алтернатива ако барате опција без глутен и без јаткасти плодови. Иако не е толку здраво како да јадете цела банана, сепак ќе јадете слични хранливи материи, вклучително и дополнителен калиум и влакна. Бидејќи можете да го користите во кој било рецепт што го сакате, навистина нема ограничување кога станува збор за додавање овошно брашно во вашите јадења.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.