Постојат неколку начини да подготвите варена пченка, но само еден ќе остане во неповторливо сеќавање – оној што се готви во кремаста купка со млеко и путер.
Овој начин на готвење пченка е популарен во средниот запад на Соединетите Американски Држави и гарантира дека секое зрно пченка ќе биде меко, слатко и сочно.
Состојки за варена пченка:
- 5 кочани млада пченка
- 1 литар вода
- 200 мл млеко
- 115 гр путер
- 1 лажичка сол
Подготовка на варена пченка:
- Исчистете ја пченката и пресечете ја на половина.
- Загрејте вода во големо тенџере.
- Кога водата ќе зоврие, додадете млеко и путер.
- Посолете ја купката и додадете парчиња млада пченка.
- Делумно покријте го тенџерето и варете ја пченката околу десет минути или додека зрната не омекнат.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.