Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

3.8 C
Skopje
Thursday, January 26, 2023

More
  домаАгро ВестиРазорни последици од сушата во Италија

  Разорни последици од сушата во Италија

  Разорни последици од сушата во Италија – Нивото на реката По на најниско ниво. Намалени приноси на земјоделски производи. Создаден е градежен план за изградба на акумуларни езера. Загрозени се 332 илјади имоти и фарми.

  Италија е погодена од нов топлотен бран, а областите кои веќе се погодени од суша се најпогодени, според националната конфедерација Колдирети.

  Последиците ќе ги почувствуваат речиси половина, околу 46 отсто од италијанските земјоделци, што е вкупно 332 илјади имоти и фарми. Организацијата предупредува дека станува алармантно, бидејќи топлотен бран со температури до 40ºC го покрива целиот полуостров. Во долината на реката По повеќе од 30 отсто од италијанското земјоделско производство е загрозено поради недостиг на вода.

  Без вода, нема приноси

  Во последните неколку децении, нивото на реката По е на најниската точка. Големите северни езера имаат многу мала количина на акумулирана вода. Езерото Маџоре е исполнето само 10 отсто од акумулацијата, а Гарда само 30 отсто. Земјоделците се соочуваат со пад на производството. Приносите на пченката се помали за 45 отсто, а помали се и приносите на пченицата.

  Цврстата или тврдата пченица од која се прават тестенини е помалку за 30 отсто, а лебот дури за една петтина. Има помалку ориз за 30 отсто, а овошје за 15 отсто. Поради недостаток на размена на вода во делтата на реката По, приносот на дагњи и школки е помал за 20 проценти. Десетици илјади хектари се опустошени од инсекти, а особен проблем се штетите што ги предизвикуваат скакулците. Сточна храна има се помалку.

  Бербата на грозјето започна, а се очекува помал род за 10 отсто. Истата ситуација се предвидува и за маслинките.

  Штета од 6 милијарди евра

  Од организацијата објаснуваат дека се соочуваат со погубните последици од сушата и влијанието врз производството. Досегашната штета изнесува 10 отсто од националното производство, што е 6 милијарди евра.

  Италија не е самодоволна и зависи од другите земји кога станува збор за разни суровини, од лебна пченица, сточна пченка до тврда пченица и јачмен. Мора да увезе сè.

  „Потребно е итно да се интервенира со мерки за спасување на посевите и фармите кои ќе бидат во сериозни тешкотии во иднина “, рече претседателот на Coldiretti Ettore Prandini. Тој нагласи дека на Италија и се потребни нови акумулации за собирање на многу потребната вода, која е неопходна за граѓаните и стопанството. Потребата од зголемување на производството на храна е особено изразена во земјоделството.

  Прандини вели дека развиле проект со националното здружение за подобрување Анби и дека веднаш може да се започне со изградба на мрежа од складишни езера за собирање 50 проценти од дождовницата. Како што наведе, езерата ќе бидат направени од локален камен, без бетон и ископана земја и ќе служат за собирање на дождовницата и искористување во случај на потреба.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img