Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро ВестиОдобрена е првата мобилна кланица за живина во ЕУ

  Одобрена е првата мобилна кланица за живина во ЕУ

  petel baner

  Прва мобилна кланица за живина во ЕУ. Дневниот капацитет е до 600 бројлери, а може да се колат и несилки, гуски, патки и мисирки.

  Органска фарма во германската област Оденвалд, во сојузната покраина Хесен, го доби првото одобрение од Европската унија за мобилна кланица од регионалниот совет на Дармштат, пренесува Топаграр.

  Agrobot

  „Со мобилното колење избегнуваме транспорт на животни и ова е пионерска работа “, рече државниот секретар за земјоделство, Оливер Конз. Тоа им овозможува на фармите директно да продаваат месо. Но, и да го преработат во производи кои можат подобро да се пласираат на пазарот.

  Во декември 2021 година, Хесен со декрет ги регулира условите под кои кланиците за живина можат да работат во поголем обем. Мора да бидат во согласност со хигиенските стандарди на Европската унија. Ова го означи почетокот на пилот-проектот што многу земји внимателно го следат. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сега е одобрен објект долг 8 метри. Има интегрирано складиште за ладење и дневен капацитет за колење. Се извршува директно на фармата за најмногу 600 бројлери или кокошки несилки , до 250 гуски или патки или 25 мисирки.

  Мобилното колење е особено важно за да се поддржи одгледувањето соодветно на видовите во подвижни тезги и помали живинарски фарми со слободен опсег за да можат да ја продаваат својата живина.

  Времетраењето на работната дозвола е ограничено на три месеци. Регионалниот совет на Дармштат ќе одлучи за негово евентуално продолжување по увид во текот на работата на кланицата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img