Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

More
  домаАгро ВестиЕК објави упатства за повторна употреба на отпадни води

  ЕК објави упатства за повторна употреба на отпадни води

  petel baner

  Насоките се наменети да помогнат во безбедно користење на пречистените урбани отпадни води за земјоделско наводнување.

  Европската комисија објави упатства за да им помогне на земјите-членки да ги применат правилата за безбедна повторна употреба на пречистените урбани отпадни води за наводнување на земјоделството.

  Има голема потреба од вода, а ресурсите се се помали. Комисијата наведува дека неговата употреба во земјоделството ќе го намали притисокот врз водните ресурси. Ќе ја зголеми способноста на Европската унија да се прилагоди на климатските промени.

  Насоки за помош

  Неколку земји-членки се веќе погодени од суша, а употребата од постројките за третман на отпадни води може да стане безбеден извор.

  „Слатководните ресурси се дефицитарни и се повеќе под притисок. Во време на невидени температурни рекорди, мораме да престанеме да трошиме вода и да го користиме овој ресурс поефикасно за да се прилагодиме на променливата клима и да обезбедиме сигурност и одржливост на нашето земјоделско снабдување “, рече комесарот за животната средина, рибарството и океаните Virginijus Sinkevičius.

  agrounik

  Тој посочи дека насоките можат да помогнат да се обезбеди безбедна циркулација на прехранбени производи одгледувани со искористена вода низ ЕУ.

  Регулирање на употребата на отпадни води

  За да може водата повторно да се користи во земјоделството, таа треба да исполнува одредени барања. Усвоена е Регулативата за минимални барања, а ќе се применува од јуни 2023 година. Земјите-членки ќе можат да ја воведат оваа практика земајќи ги предвид националните стратегии и влијанието на климатските промени на теренот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Целта е да се олесни користењето на пречистените градски отпадни води за наводнување на земјоделските култури. Регулативата го регулира минималниот квалитет, управувањето со ризикот, како и следењето и решавањето на потенцијалните ризици.

  Земајќи го во предвид Зелениот договор, Акциониот план за кружна економија и Стратегијата “од фарма до вилушка”, повторната употреба може да го ограничи повлекувањето од површинските и подземните води преку неговите повеќекратни употреби во урбаниот циклус. Исто така, може да промовира поефикасно управување со ресурсите. Да го намали влијанието врз животната средина и да обезбеди зајакнување на системот за храна.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img