Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро ВестиЗдравата животна средина е човеково право

  Здравата животна средина е човеково право

  petel baner

  Генералното собрание на Обединетите нации изјави дека здравата животна средина е човеково право. Тоа претставува важен чекор во борбата за зачувување на природата.

  Во резолуцијата усвоена од Генералното собрание се наведува дека климатските промени и деградацијата на животната средина се прашања кои бараат најитни решенија.

  За усвојување на резолуцијата гласаа 161 земја. Резолуцијата не е правно обврзувачка за земјите-членки на ОН. Но, таа е важна бидејќи нејзините предлагачи веруваат дека ќе ги охрабри државите да го запишат правото на здрава животна средина во нивните национални устави и регионални договори.

  Ингер Андерсен, извршен директор на Програмата на ОН за животна средина, рече дека резолуцијата испраќа порака дека никој не може да ја одземе природата, чистиот воздух и вода или стабилната клима. За да го направи тоа ќе наиде на силен отпор и борба.

  Agrobot

  Пропишаните закони не секогаш се спроведуваат

  Речиси сите земји имаат национални закони насочени кон намалување на загадувањето. Исто така заштита на биолошката разновидност и ограничување на климатските промени. Сепак, пропишаните правила не секогаш се спроведуваат. Активистите не можат да се повикуваат на законот кој им гарантира дека тоа е нивно право. Затоа, прогласувањето на здрава животна средина за човеково право ќе им овозможи на луѓето да се спротивстават на политиките што не се во корист на еколошките обрасци, во согласност со законодавството за човекови права.

  „Овие резолуции можеби да изгледаат апстрактни. Но, тие се катализатор за акција и ги овластуваат обичните луѓе да бараат одговорност од нивните влади на многу моќен начин“.

  Ингер Андерсен вели дека резолуцијата ќе поттикне еколошка акција. Ќе им помогне на луѓето да се борат за своето право на чист воздух и вода, здрава храна и екосистеми. Исто така и за нетоксична средина за живеење.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  На усвојувањето на резолуцијата во 2021 година му претходеше признавањето на Советот за човекови права на ОН. Пристапот до чиста, здрава и одржлива животна средина е човеково право. Потоа во април 2022 година Советот на ОН го прогласи тоа право. Исто така, во април, „BirdLife International“ побара од генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, Обединетите нации да преземат храбар чекор и да ја прогласат здравата природна средина за основно човеково право.

  Значењето на резолуцијата се одразува во фактот дека планетата моментално се соочува со тројна криза. Трите главни еколошки проблеми, кои се меѓусебно поврзани. Тоа се климатските промени, губењето на биолошката разновидност и загадувањето, бараат итно решение.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img