Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

7.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро ВестиЧување на овошје и зеленчук

  Чување на овошје и зеленчук

  petel baner

  Соодветни услови за чување на овошје и зеленчук, температура на складирање и влажност, се потребни за продолжување на рокот на траење и одржување на квалитетот на земјоделските производи. 

  Откако земјоделскиот производот е веќе собран  невозможно е да се подобри неговиот квалитет.

  Загубите на градинарски култури поради неправилното складирање и ракување може да се движат од 10 до 40 проценти. 

  Свежото набрано овошје и зеленчук се живи, иако тие веќе не се повеќе на растението.

  Тие дишат, исто како што луѓето го прават, а нивниот состав и физиологија продолжува да се менува и по бербата. Тие продолжуваат да зреат и, конечно, тие почнуваат да изумираат.

  Agrobot

  Чување на овошје и зеленчук

  Клеточното распаѓање и смрт (стареење) се неизбежни, но може да се забаваат со оптимални услови за чување.

  Свежото овошје и зеленчук бараат ниска температура (0 до 13 °C) и висока релативна влажност (80 до 95 проценти) за да се намали испарувањето и да се забави метаболизмот и  стапката на загуба на вода.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Преку забавување на овие процеси се намалува загубата на вода и се одржуваат  хранливата вредност и квалитет на овошјето и зеленчукот. 

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img