Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Monday, October 3, 2022

More
    домаАгро ВестиЧување на овошје и зеленчук

    Чување на овошје и зеленчук

    Соодветни услови за чување на овошје и зеленчук, температура на складирање и влажност, се потребни за продолжување на рокот на траење и одржување на квалитетот на земјоделските производи. 

    Откако земјоделскиот производот е веќе собран  невозможно е да се подобри неговиот квалитет.

    Загубите на градинарски култури поради неправилното складирање и ракување може да се движат од 10 до 40 проценти. 

    Свежото набрано овошје и зеленчук се живи, иако тие веќе не се повеќе на растението.

    Тие дишат, исто како што луѓето го прават, а нивниот состав и физиологија продолжува да се менува и по бербата. Тие продолжуваат да зреат и, конечно, тие почнуваат да изумираат.

    Чување на овошје и зеленчук

    Клеточното распаѓање и смрт (стареење) се неизбежни, но може да се забаваат со оптимални услови за чување.

    Свежото овошје и зеленчук бараат ниска температура (0 до 13 °C) и висока релативна влажност (80 до 95 проценти) за да се намали испарувањето и да се забави метаболизмот и  стапката на загуба на вода.

    Преку забавување на овие процеси се намалува загубата на вода и се одржуваат  хранливата вредност и квалитет на овошјето и зеленчукот. 

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Само Рурално

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Цените на кванташки 10.08.2022
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Колку киноата е корисна за нашето здравје?
    spot_img
    spot_img
    spot_img