Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКои услови се потребни за успешно одгледување боранија

  Кои услови се потребни за успешно одгледување боранија

  petel baner

  Боранија е многу здрава мешунка која дефинитивно треба многу често да биде пристуна на трпезата, особено периодов кога и е сезоната.

  Постојат над 130 видови боранија, во различни бои (зелена, бледожолта, виолетова, црвенкаста и со шарени траги) и облици. Најчесто се култивира на далечниот исток, но се одгледува и кај нас во Македонија. Најзастапени се видовите лоди, нерина, италијанска и кинеска боранија.

  Температура

  Боранијата е растение кое вирае во топли предели, па затоа има зголемени барања за топлина. Семето ‘рти на температура од 10 до 12°C, но тогаш ртењето е многу бавно. Оптималната температура за ртење е околу 22°C. Потребна е температура од 18 до 20°C за развој на вегетативните органи (до формирањето на цветовите), а од 22 до 25°C за формирање на генеративни органи.

  Младите растенија угинуваат на лесен мраз од -0,5°C, додека некои сорти можат успешно да издржат температури од -3°C, но растенијата се најчувствителни во фазата на цветање. На температури над 35 и под 6°C, боранија ги испушта своите цветови.

  Под влијание на висока температура и намалување на влажноста на воздухот доаѓа до масовно опаѓање на цветовите. Со силни температурни промени во текот на денот и ноќта, особено во фазата на цветање, боранија го намалува формирањето на плодовите.

  Светлина

  Боранијата има потрба за светлина во првите фази на раст, кога засенчување предизвикува растење на растенијата. Во фазата на цветање и плодност, интензивното осветлување, со поголема влажност на воздухот, позитивно влијае на квалитетот на мешунките.

  Во текот на денот, боранија ги врти листовите кон положбата на сонцето, односно наутро и рано навечер целата површина на листовите е свртена кон сонцето. Додека напладне е само до работ. На овој начин растението се брани од преголема топлина. Некои сорти со високи стебла се толерантни на недостаток на светлина и затоа успешно се одгледуваат во заедничка култура со пченка.

  agrounik

  Влага и почва

  Боранијата имаат умерени потреби за влага, но добро реагира на наводнување, особено за време на цветањето и формирањето на мешунките. Растението може да издржи краткотрајна суша, но е многу чувствително на воздушна суша, особено за време на цветањето. Оптималната влажност на почвата е околу 60 до 70% PVK, а влажноста на воздухот е 80 до 90%.

  Вишокот на влага во почвата и воздухот влијае на проширувањето на вегетацијата. Со вишок на влага и високи температури, растенијата паѓаат цвеќе и стануваат подложни на болести (особено гравот). Поради ваквите барања, гравот добро расте во дворот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во споредба со другите мешунки, боранија има поголеми барања кога станува збор за плодноста на почвата. Не поднесува премногу тешки или премногу лесни почви, како и почви каде што водата останува долго време или места каде што има високо ниво на подземна вода.

  Боранијата најдобро расте на алувијални почви, лабава структура, добро снабдена со калциум (Ca). Почвите со неутрална реакција се најпогодни за одгледување.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img