Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаАгро ЗабаваДва начина за конзервирање боранија за во зима

    Два начина за конзервирање боранија за во зима

    Боранија може да се јаде на различни начини, тајната на уживање во нејзиниот вкус е во соодветната подготовка.

    Боранија се користи многу често во нашата кујна.

    Во лето, кога боранијата е вообичаена во дворовите и градините и по пазарите, лесно се подготвува, но во зима тоа е тешка задача, бидејќи едноставно ја нема.

    Конзервирањето боранија е лесно. Постојат два многу едноставни начини да ја подготвите.

    Во првиот случај, боранијата се чисти од врвовите и стеблата. Се бланшира во зовриена, посолена вода. Наполнете ги теглите и на крајот додадете малку вода во која беа бланширани.

    Затворете ги теглите и ставете ги во големо тенџере. Откако водата ќе зоврие, измерете 30 минути и тргнете ги теглите од оган.

    Другиот начин за подготовка на боранија во тегли е исто така многу едноставен. Повторно исчистете ја боранијата од стебленцата и врвовите. Секоја мешунка се сече на 2 или 3 дела во зависност од должината.

    Во зовриена вода сварете ја веќе исечканата боранија. Додадете сецкан кромид, морков, црвен пипер и неколку чешниња лук и подгответе ја наједноставната чорба од боранија.

    Кога е готова, наполнете ги теглите и затворете ги. Варете ги теглите со боранијата уште 30 минути.

    Вака подготвената боранија е подготвена за брза вечера. Само отворете ја теглата, истурете ја во тенџере со уште малку вода и зачинете ја чорбата на традиционален начин и вечерата е готова.

    Добар апетит!

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img