„Пијте јаболково вино секој ден и ќе бидете поздрави” – гласи една стара германска поговорка.
Со јаболково вино ќе го подобрите варењето, има позитивно влијание врз системот за дишење, ги смирува нервите, ги ублажува симптомите на многу заболувања…
Во градот Есен, западна Германија, јаболковото вино е традиционално скоро исто колку и пивото во Баварија. Имено, „апелвој“ (elppelwoi) – како што се нарекува напитокот, е познат и надалеку од оваа област.
Јачината на јаболковото вино е само 5,8 степени, така што меѓу алкохолните пијалаци, тоа се смета за еден од полесните.
Виното од јаболка се истура во ребрести чаши, а се точи од глинен бел сад украсен со сини мотиви – наречен „бембел“. Овие бокали го чуваат виното ладно. Со тоа, најчесто одат солени ѓевреци или деликатеси од компири…
Сезоната на јаболково вино во Есен е наесен, кога јаболката зреат. Се прави од свеж сок од јаболко, кој ферментира во буриња до почетокот на зимата. Обично до Божиќ виното е подготвено и го има во околните угостилници.
Вистинските љубители го претпочитаат виното „чисто“, но некои луѓе и го разредуваат со минерална вода.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.