Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаситеБуковка - за дијабетес, имунолошки систем, кардиоваскуларни проблеми

    Буковка – за дијабетес, имунолошки систем, кардиоваскуларни проблеми

    Буковка – Многу познат и продажен вид, но малку се знае за нејзиното благотворно дејство врз нашето тело. Кога станува збор за буковката (Pleuotus ostreatus), постојат одредени, засега многу скромни, клинички испитувања за ефектите на оваа печурка. Во оваа прилика малку ќе се позанимаваме со досегашното знаење.

    Како и сите јастиви печурки, буковката има голема диетална вредност. Висока содржина на одредени витамини, добар состав на аминокиселини, висока содржина на влакна и е целосно без маснотии. Затоа е исклучително квалитетна храна.
    Секако, не треба да го заборавиме добриот вкус на овој вид (особено оние собрани од дрвото или барем одгледувани на струготини).
    Освен хранливата вредност, буковките се и добар извор на одредени антиоксидантни супстанци, што е докажано во експеримент спроведен на глувци. Тие се и добар извор на бета глукан, кој е силен имуностимулатор.

    Лабораториски е потврдено антимикробното дејство на оваа печурка врз одредени соеви на бактерии и габи. Некои посилни, а некои послаби. Сепак, можеме со голема сигурност да кажеме дека овој вид го запира растот и развојот на голем број патогени микроорганизми. Исто така, забележан е антиканцероген ефект врз одредени видови на рак на дебелото црево, рак на дојка и леукемија.

    Ефектот кој исто така беше клинички испитуван се однесува на неговото благотворно дејство кај дијабетес, зголемени масти, како и зголемен крвен притисок.

    Во неколку студии спроведени во Бангладеш, Шри Ланка, Словачка и Германија за време на клиничките испитувања, кои траеле до една година, намалување на шеќерот во крвта кај испитаниците за околу 20 проценти, намалување на мастите, т.е. промена во односот на лошиот и добриот холестерол, како и намалување на крвниот притисок.
    Резултатите значително се разликувале помеѓу поединечните студии, но и користениот материјал не бил унифициран. Некои истражувачи користеле свежи печурки како додаток во исхраната во количина од 150-200 g на ден, додека други работеле со сушени препарати и дози од 3-5 g на ден. Забележано е и дека, по прекинот на употребата на печурката, резултатите се враќаат на претходните, со мало подобрување. Кога станува збор за буковка, тие може да се препорачаат како додаток, но сепак мора да се работи на обединувањето на материјалот, односно како што е култивиран вид, на технолошко размножување, што би дало најдобри резултати. 

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Чај од лист од дуња
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Придобивки од сокот од капини
    spot_img
    spot_img
    spot_img