Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
Tuesday, November 28, 2023

More
  домаАгро советиПланирајте го пресадувањето на овошките навреме

  Планирајте го пресадувањето на овошките навреме

  Agrobot

  Кога садиме дрво на погрешно место, тоа треба да се пресади. Најдобро е пресадувањето на овошките да се направи наесен, но не доцна.

  Често се среќаваме со проблемот на погрешно избраното место за засадување овошен расад или украсно дрво. Таа почетна грешка можеме да ја поправиме со пресадување. Поуспешно ќе биде ако дрвото е помладо, бидејќи постапката може да доведе до негово распаѓање. Обично се применува на дрвја стари до пет години и нема смисла да се подложат дрвја постари од 15 години на овој стрес.

  Зачувајте го коренот

  Постојат два термини за вршење на оваа работа: есен и пролет. Најдобро е тоа да го направите еден месец пред првиот мраз, и откако листовите ќе паднат. Почвата треба да биде доволно влажна, а ноќната температура треба да биде над 6ºC. Колку е подоцна датумот на пресадување, толку помалку дрвото има можност да се вкорени и ќе биде предмет на замрзнување.

  При вадењето, мора да се внимава оштетувањето на коренот да биде што е можно помало. Колку е поголема коренската топка со почвата, толку подобро искоренувањето и преживувањето. Најлесно е да намачкаме церада на која го вадиме расадот, а коренот со земјата го завиткуваме во јутена кеса. Засадете што е можно поскоро за да избегнете сушење.

  petel baner

  Добро изберете ја вашата локација за пресадувањето на овошките

  Пред да се отстрани расад, потребно е да се избере и да се подготви ново место за садење. Локацијата треба да биде сончева, без ветер и да нема високо ниво на подземна вода. Потребно е да се ископа дупка што е доволно голема за коренот слободно да се шири. Обично е еден и пол пати поголема од дупката што ќе ја направиме при копање на дрвото.

  При копање исфрлете го површинскиот слој со дебелина од 20 см од едната, а остатокот од другата страна. Додадете хумус, компост или минерални ѓубрива на дното и покријте со слој почва. Коренот не смее да дојде во директен контакт со ѓубривото. На него се фрла површински слој земја и се врши првото полевање, потоа се полни со земја и добро се гази за да се истисне воздухот и да се затворат шуплините. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Полејте го убаво. Колку е постаро дрвото, толку повеќе вода ќе му треба за наводнување.

  Кога станува збор за овошките, најдобро е есенското кроење да се одложи до пролет за да се намали стресот и смрзнувањето на гранките.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img