Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Monday, October 3, 2022

More
  домаАгро советиСептемвриски активности во полињата

  Септемвриски активности во полињата

  Септемвриски активности во полињата – Септември е еден од најважните месеци во земјоделството. Основна работа е подготовка на силажа, а тука е бербата и сеидбата на разни култури.

  Покрај подготовка на силажа, се берат рани хибриди на пченка за жито, соја и сончоглед. Средно-рани пченкарни хибриди достигнуваат технолошка зрелост на крајот на септември и почетокот на октомври. По жетвата на пченката, земјата се обработува за сеидба на пченица, која најчесто доаѓа по пченката во плодоредот. Оптималното време на сеидба започнува на 5 октомври. Во текот на септември завршуваат работите на обработка на земјиштето: нивелирање, поткопување и калцификација.

  Совет до земјоделците е да извршат анализа на почвата (контрола на плодноста на парцелата) по отстранувањето на пченката, а пред следното ѓубрење, доколку тоа не го направиле во претходните 4 години.

  Сеење луцерка

  Лето-есенскиот период на сеидба на луцерка трае од средината на август до средината на септември. Пред сеидбата, важно е да се провери pH вредноста на почвата. Луцерка не се сее во почва со pH вредност под 5,5 пред калцификацијата.

  Покрај наведеното, за сеидба на луцерка потребно е почвата да има акумулирано доволно влага при последните врнежи (50 mm/m). Во спротивно, сеидбата треба да се одложи до пролетта следната година. За одгледување на луцерка приоритет треба да се даде на локалните семиња.

  Сеидба на житни зрна

  Од 20 септември започнува оптималниот термин за сеидба на житни зрна: јачмен, тритикале и овес. Дополнително, во текот на септември се коси и последната делница од луцерка, со цел растенијата навреме да се обноват и да бидат подготвени да влезат во претстојниот зимски период.

  Сеидба на фуражни култури

  На земјоделските производители им се препорачува во текот на септември да сеат фуражни култури: сточен грашок , граор, кељ – исклучително добра кабаста сточна храна за сите видови одгледувани животни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img