Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Sunday, October 2, 2022

More
  домаАгро советиЗошто е важно длабоко есенско орање

  Зошто е важно длабоко есенско орање

  Длабоко есенско орање е важна агротехничка операција која треба да се изведува во текот на есента и почетокот на зимата кога се достапни соодветни услови.

  Кои се главните причини поради кои се препорачува орање во есен и кои се предностите во однос на пролетното обработка? Пред сè, потребно е јасно да се издвои есенското орање на парцелите по стрништата, во однос на орањето на парцелите на кои имало окопување (пченка, сончоглед…). Парцелите каде што стрништата се соголени се многу полесни за работа наесен. Тогаш се порастресити и имаат поповолна влажност од оние каде што стрништата не се соголуваат.

  Ископувањата генерално ја оставаат почвата во подобра состојба. Под ископувањата, почвата генерално, доколку постои, е оплодена со ѓубриво, па затоа има поповолна структура. При обработка со окопување се врши средно ообработување, полето е почисто бидејќи е заштитено од плевел и сл.

  Главните предности на длабоко есенско орање се:

  1. Поголема акумулација и зачувување на зимската влага. Зимските резерви се постојан извор на влага во почвата, особено ако е „составена влага“ (зимска резерва со врнежи во текот на сезоната на растење);
  2. За време на есенското орање, горниот слој на почвата со внесеното минерално ѓубриво НПК се превртува и се фрла на дното на браздата. Така ѓубривото ќе стигне до зоната на кореновиот систем и почвата се обновува. Долниот слој, кој е заштитен од газење, со зголемена содржина на хранливи елементи, се фрла на површината;
  3. Семето на плевелот се преместува со есенско орање на поголема длабочина од која не може да ‘рти на пролет;
  4. Во текот на зимата под влијание на ниските температури се создава фина ронлива структура која ја олеснува подготовката на почвата во пролетта, а овозможува и навремено сеење;
  5. Ронливата структура условува поволен термички и воздушен режим на почвата, што овозможува брзо и рамномерно никнување на посевите.

  Важно е да се напомене дека по есенското длабоко орање, пожелно е грубо да се затворат браздите со диск. Така ќе се намали површината на почвата за одмрзнување. Потоа ќе биде порамномерна за да се спречи задржување на водата во вдлабнатините и да се направи почвата порамна. Ова ќе ја олесни пролетната фина подготовка за сеидба на пролетните култури. Особено оние што се сеат во рана пролет (пролетна пченица, луцерка и сл.).

  „Ниту една обработлива земја, неокупирана со есенски култури, не треба да ја чека пролетта во неорана состојба.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img