Чичока е навидум необичен плод кој потсетува на ѓумбир, а има вкус на недозреан лешник.
Главна состојка на чичоката е инулинот, кој претставува пробиотик кој го стимулира развојот на бифидобактерии и ацидофили, бактерии кои благотворно влијаат на нашето здравје.
Чичоката помага во елиминирање на микроогранизмите во нашата цревна флора, спречувајќи ги цревните инфекции. Помага и за превенција на рак кај дебелото црево.
Освен тоа, инулинот го нормализира нивото на триглицериди и холестерол во крвта. Па така го спречува настанувањето на кардиоваскуларни заболувања и постепено ги намалува масните наслаги кои ги мачат многу луѓе кои имаат вишок килограми.
Освен што е многу здрава, чичока има ниска енергетска вредност и изобилува со витамини и минерали.
Одличен извор е на фосфор и калиум. Калиумот е важен за контрола на крвниот притисок, правилна работа на мускулите и срцето, регулација на вода во организмот и пренос на нервни импулси додека пак фосфорот обезбедува цврстина на забите и коските.
Чичоката содржи и калциум, магнезиум, железо, витамини од групата Б, Ц Д и провитамоин А. Таа е и одличен извор на аминокиселини, кои организмот не може да ги произведе сам.
Најчесто се приготвува како компирот, готвена или печена, а може да се користи и сирова.
Се смета дека претставува одличен природен афродизијак. Чичоката го јакне либидото, ја зголемува плодноста, го намалува ризикот од стерилитет
и ја поттикнува потенцијата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.