Навременото ладење на измолзеното свежо млеко е една од најважните процедури за да се зачува квалитетот и хигиенска исправност.
Свежо млеко се лади со цел да се спречи и успори активноста на сите микроорганизми кои се наоѓаат во него. На терен најчесто се среќаваме со ненавремено и недоволно ладење на млекото, како и мешање топло и ладно млеко.
Многу е важно после молзењето млекото да се излади на 4 степени најмногу во рок од два часа. Стапката на ладење на млекото треба да овозможи температурата на млекото да достигне 10 степени што е можно поскоро, а потоа 4 степени ако млекото се чува повеќе од 48 часа.
За време на периодот на складирање на млекото мора да се одржуваат соодветни температури со задолжително мешање.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.