Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, June 2, 2023

More
  домаАгро советиЕсен во овоштарникот: Како да се засади јаболка?

  Есен во овоштарникот: Како да се засади јаболка?

  Есента е најдобро време за садење јаболка. Добро подгответе ја јамата за садење и освежете ги корените.

  Есенските денови се идеални за садење овошни садници, а најчесто садиме разни сорти јаболка. Во овој период во почвата има доволно влага, а расадот има време да се прилагоди на новите услови и добро да се вкорени. Ова ќе и даде можност да започне со вегетација порано на пролет.

  Подготовка на јамата за садење јаболка

  Прво, потребно е внимателно да се избере местото на садење. Младиот расад не смее да се сади премногу блиску до згради, други дрвја, под сенка, на забрането земјиште.

  Кога ќе го одредиме, горниот слој на почвата се отстранува и се става на едната страна. Потоа ги откопуваме подлабоките слоеви и ги ставаме од другата страна. Длабочината на јамата за садење треба да биде до 50 cm, а ширината најмалку 50 x 50 cm. Во случај на садници со голи корени и кога подлогата е диво семе или некоја друга бујна подлога, потребна е длабочина од 70 cm. Во случај почвата да е тешка, глинеста, ширината е поголема, бидејќи треба да создадеме најповолни услови за развој на коренот.

  На дното на дупката ставаме чакал, кој е дренажен слој, а врз него органско ѓубриво. За тоа можеме да го искористиме слојот од трева што го отстранивме при копањето на дупката. Тревнестиот дел го свртуваме надолу. Можеме да додадеме компост, вермикомпост, ѓубриво или ѓубриво со пелети. Ова ќе го стимулира коренот да расте надолу во потрага по хранливи материи. Над ѓубривото се става површински слој земја и се убаво се меша.

  Освежете го коренот

  Садниците можат да бидат со голи корени, со коренска топка во вреќа или во контејнери. Оние со голи корени треба да се засадат што е можно поскоро кога ќе се извадат во расадник. Ако тоа не е случај, неопходно е да се отсечат скршените ризоми и да се отсечат врвовите со краток пресек за да се стимулира развојот. Поради стоењето, најдобро е коренот да се натопи во мешавина од кравји измет, кирпич и вода во сооднос 1:1:1 најмалку 2 часа, а уште подобро преку ноќ. Кога не можете да засадите за кратко време, покријте ги корените со навлажнет песок за да не се исушат.

  Расадот го ставаме на земја во дупката за садење и веднаш го ставаме колчето на кое ќе го врземе. Лесно се покрива со преостанатата почва, која ја газиме со нозете за да постигнеме најдобар можен контакт со корените.

  Околу расадот формирајте вдлабнатина во облик на сад во која ќе се задржува водата. На крај наводнете ги и ставете мрежи за да ги заштитите од животни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img