Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

More
    домаАгро ЗабаваВнесете егзотика во домот - засадете ананас

    Внесете егзотика во домот – засадете ананас

    Доколку уживате во вкусот на егзотичното овошје или сакате да го негувате во саксија или градина, еве неколку корисни совети како да одгледувате егзотичен ананас.

    Процесот на одгледување ананас не е премногу комплициран, но ќе ви треба трпеливост. За плодови од украсно дрво, треба да почекате 3 до 4 години.

    Подготовка за садење

    Многу е важно кога купувате ананас, тој да е целосно зрел, што значи дека има златна боја. Обрнете внимание на тоа дали има мали инсекти на лисјата – избегнувајте таков ананас.

    Исечете ги лисјата и ќе видите дрво на дното на овошјето. Отстранете го зрелото овошје од дрвото, а потоа ставете го коренот во сад со вода и оставете го на место каде што температурата е стабилна. Ова може да трае неколку недели.

    Кога никулците ќе изникнат, ставете го ананасот во саксија во кое прво има дренажен слој, а потоа и мешавина од тресет и песок во еднакви размери. Добро притиснете ја почвата околу растението.

    Ставете го садот на добро сончево место и наводнувајте околу еднаш неделно, а ако видите дека почвата е многу сува, почесто наводнувајте.

    Расадот треба да се пресади двапати пред да достигне целосна големина – првпат три месеци по одвојувањето на младите, а вториот пат по една година.

    Само по една година ќе ги видите првите резултати.

    Температура

    Младата билка бара собна температура од 24 степени. На почетокот дури е младо, покривајте го растението со пластична чеса. Пластичната кеса тргајте ја секој ден од 5 до 10 минути. Отстранете ја кесата целосно кога ќе се појават нови лисја во средината како прамен.

    Во текот на летото, може да го однесете садот со ананас во дворот или на терасата, но штом ќе почнат да паѓаат температурите, не заборавајте да го вратите растението во вашиот дом.

    Први плодови

    Првите плодови може да се очекуваат за најмалку 3 години. Овошјето е зрело кога почнува да станува кафеаво од жолто. Само тогаш е подготвено да се бере.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img