Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

7.8 C
Skopje
Thursday, December 8, 2022

More
  домаАгро ВестиНамален бројот на свињи и говеда во ЕУ

  Намален бројот на свињи и говеда во ЕУ

  Бројот на говеда во ЕУ е намален за два проценти, а бројот на свињи за пет проценти во мај/јуни 2022 година во споредба со истиот период во 2021 година.

  Податоците ги објави Евростат врз основа на достапни информации од земјите-членки кои имаат најмалку 1,5 милиони говеда и три милиони свињи. Според статистичкиот завод на ЕУ, ЕУ има значителна популација на добиток на свињи и говеда.

  Во мај/јуни 2022 година, забележано е големо намалување на популацијата на свињи во Полска. Намалувањето од 1,4 милиони грла е еквивалентно на -13%. Главниот вид на изгубени свињи се маторици. Тоа укажува на намалување на бројот на приплодни животни во наредните години. Намалувањето е дел од општиот тренд – сите земји-членки со повеќе од три милиони свињи пријавија пад.

  Белгиското стадо говеда е намалено за 319.000 за шест години

  Евростат вели дека трендот на намалување на популацијата на говеда продолжил, со вкупен пад од 2 отсто кај земјите со најмалку 1,5 милиони говеда.

  Ова е малку повисока од просечната стапка на пад од 2016 година (-1 процент).

  Падот во Белгија беше особено силен. Имаше намалување од 5 проценти помеѓу 2021 и 2022 година (-118.000) и 13 проценти (-319.000) помеѓу 2016 и 2022 година.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img