Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Monday, June 5, 2023

More
  домаАгро советиВлијание на исхраната на маториците при опрасување

  Влијание на исхраната на маториците при опрасување

  Зошто е важна содржината на калциум и влакна во исхраната на маториците? Колку храната влијае на опрасувањето, млечниот принос на маториците и прасињата?

  Грешките во исхраната на маториците може да имаат фатални последици за прасињата. Особено во моментот на опрасување, објаснува д-р Франц Лапа за Агрархеут.

  Изборот и квалитетот на добиточната храна влијае на маториците, а потоа и на прасињата. Проблемите започнуваат со бавно породување, поголем број мртвородени прасиња, а продолжуваат со недоволно количество млеко и завршуваат со поголеми загуби и прелесни младенчиња за време на одвикнувањето.

  Вишокот на калциум го намалува приносот на млеко

  Кога храната содржи премногу калциум, тоа доведува до намалено ослободување на паратироиден хормон од паратироидната жлезда. Ова ја намалува подвижноста на калциумот во фазата на прасење и производството на млеко се намалува.

  Самиот процес е бавен. Прасињата полека излегуваат, а плацентата се исфрла со задоцнување од неколку часа или денови. Ова води до бактериски раст и распаѓање во матката. Се активираат воспалителни процеси, кои го попречуваат ослободувањето на пролактин од хипофизата. Протокот на млеко потоа престанува или се суши.

  Обезбедете доволно сирови влакна во храната

  Друг важен аспект е снабдувањето со сирови влакна за маторицата. Покрај нивниот удел во оброкот, важна улога игра и уделот на оние кои можат да се ферментираат со помош на бактерии. Храната како пулпа од шеќерна репка, лушпи од соја, овесни трици или луцерка имаат висока содржина на растворливи влакна, кои значително го забрзуваат минувањето низ дигестивниот тракт и на тој начин го спречуваат запекот кај маторицата.

  Влакната го спречуваат таложењето на ендотоксини во цревата, кои се создаваат поради побавното поминување на храната во цревата, што на крајот доведува до недостаток на хранливи материи во плодот во последната фаза, преку воспалителни реакции и нарушена функција на цревата. Овој феномен е познат како синдром на метаболички стрес, а единствен начин да се избегне ова е храната богата со влакна, особено пред опрасување.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img