Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

5.8 C
Skopje
Saturday, April 27, 2024

More
    домаАгро советиВлијание на исхраната на маториците при опрасување

    Влијание на исхраната на маториците при опрасување

    petel baner

    Зошто е важна содржината на калциум и влакна во исхраната на маториците? Колку храната влијае на опрасувањето, млечниот принос на маториците и прасињата?

    Грешките во исхраната на маториците може да имаат фатални последици за прасињата. Особено во моментот на опрасување, објаснува д-р Франц Лапа за Агрархеут.

    Изборот и квалитетот на добиточната храна влијае на маториците, а потоа и на прасињата. Проблемите започнуваат со бавно породување, поголем број мртвородени прасиња, а продолжуваат со недоволно количество млеко и завршуваат со поголеми загуби и прелесни младенчиња за време на одвикнувањето.

    Agrobot

    Вишокот на калциум го намалува приносот на млеко

    Кога храната содржи премногу калциум, тоа доведува до намалено ослободување на паратироиден хормон од паратироидната жлезда. Ова ја намалува подвижноста на калциумот во фазата на прасење и производството на млеко се намалува.

    Самиот процес е бавен. Прасињата полека излегуваат, а плацентата се исфрла со задоцнување од неколку часа или денови. Ова води до бактериски раст и распаѓање во матката. Се активираат воспалителни процеси, кои го попречуваат ослободувањето на пролактин од хипофизата. Протокот на млеко потоа престанува или се суши.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Обезбедете доволно сирови влакна во храната

    Друг важен аспект е снабдувањето со сирови влакна за маторицата. Покрај нивниот удел во оброкот, важна улога игра и уделот на оние кои можат да се ферментираат со помош на бактерии. Храната како пулпа од шеќерна репка, лушпи од соја, овесни трици или луцерка имаат висока содржина на растворливи влакна, кои значително го забрзуваат минувањето низ дигестивниот тракт и на тој начин го спречуваат запекот кај маторицата.

    Влакната го спречуваат таложењето на ендотоксини во цревата, кои се создаваат поради побавното поминување на храната во цревата, што на крајот доведува до недостаток на хранливи материи во плодот во последната фаза, преку воспалителни реакции и нарушена функција на цревата. Овој феномен е познат како синдром на метаболички стрес, а единствен начин да се избегне ова е храната богата со влакна, особено пред опрасување.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img