Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9.8 C
Skopje
Sunday, December 4, 2022

More
  домаАгро советиРана есен е вистинско време за жива ограда

  Рана есен е вистинско време за жива ограда

  Ако сте планирале да засадите жива ограда, раната есен е одлично време за тоа. Овој зелен ѕид ќе ве заштити од ветер и сообраќајна бучава, а вашиот двор ќе добие природна сенка и приватност. 

  Жива ограда се состои од еден или повеќе видови растенија. Може да се формира како обичен зелен ѕид или како слободно растечка жива ограда. Оградите можат да бидат високи неколку десетици сантиметри (како што се границите околу патеките или цветните леи), до неколку метри. Тие успешно ги заменуваат оградите направени од цврсти материјали како бетон, тула или дрво.

  Раната есен е идеално време за садење на повеќето растителни видови. Исклучок се габерот, буката, ловорот и црешата кои се садат во пролет. Интервалот на садење зависи од многу фактори, но вообичаено се сеат 1 до 5 млади растенија на долг метар и тоа: 1-2 за слободно растечки жива ограда, 2-3 за четинари и 3-5 за режена.

  Пред садење жива ограда, важно е корените да се добро наводнети и натопени со вода.

  Дрвенестите растенија се засадени до длабочината до која биле засадени во саксија или жардинери. Коренот треба да биде целосно покриен со земја. Дупките за садење треба да бидат 1,5 до 2 пати поголеми од корените. За исечена ограда, едноставно ископајте канал широк околу 50 сантиметри и длабок 30 сантиметри. Ако почвата во каналот е тврда, потребно е дополнително да се прокопа со мотика.

  Садниците се вадат од саксиите или кесите, се ставаат во каналот и се покриваат со мешавина од ископана почва од каналот и земја за цвеќе. По садењето задолжително е добро наводнување, а по потреба можете да ја исечете фиданката за да ги избалансирате подземните и надземните делови на растението. Препорачливо е околу фиданките да се шири подебел слој од органски материјал.

  Како по правило, грмушестите растенија се сечат двапати годишно – во јуни и август. Доволно е дрвенестите да се исечат во мај, а за подеднакво густ и убав израсток, живата ограда се сече во форма на трапез.

  Наводнувањето на живата ограда е исклучително важно, особено во сушните летни периоди. Помеѓу јули и август, треба да се додаде минерално ѓубриво.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img