Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-1.2 C
Skopje
Thursday, November 21, 2024

More
    домаАгро ЗабаваЗошто не треба да се лупи јаболкото?

    Зошто не треба да се лупи јаболкото?

    petel baner

    Јаболкото треба само да го измиете и да го јадете со лушпа, бидејќи лушпата е најздравиот дел од него.

    Општо познато е дека јаболкото како едно од најпопуларните овошја, се препорачува еднаш дневно.

    Јаболкото има неверојатни хранливи материи кои ни даваат добро здравје, намалувајќи го ризикот од одредени болести како рак, дијабетес или дисфункција на белите дробови.

    Otkup na kompiri
    Повеќето влакна се во лушпата

    Едно јаболко со средна големина содржи 4,4 гр влакна. Без лушпата има само 2,1 гр што не е доволно за јаболкото да биде наречено „добар извор на влакна“.

    Во лушпата се повеќето витамини

    Во лушпата има 8,4 мг витамин Ц и 98 единици витамин А. Без лушпата остануваат само 6,4 мг витамин Ц и 61 единица витамин А.

    Јаболкото ги ублажува проблемите со дишењето

    Ова важи само ако го јадете заедно со лушпата. За тоа е главен кверцетинот кој се наоѓа во лушпата.

    Кверцетинот го подобрува и помнењето

    Тој се бори против оштетувањата на мозокот и штити од Алцхајмерова болест и други дегенеративни проблеми.

    agrounik
    Борец против ракот

    Во лушпата од јаболкото се наоѓаат соединенија наречени тритерпеноидс. Тие ги спречуваат клетките на ракот и го намалуваат нивното размножување, а тоа особено се однесува на ракот на црниот дроб, дебелото црево и ракот на дојка.

    Одржувач на витката фигура

    Урсоличната киселина (состојка која се наоѓа во кората од јаболкото) помага во изградбата на здрави мускули и во согорувањето на калории. Едно јаболко со лушпа во денот го намалува ризикот од дебелеење.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Многу луѓе јаболките ги лупат поради тоа што сметаат дека се прскани со хемикалии при нивното одгледување. При тоа не веруваат дека со миењето хемикалиите се отстрануваат.

    Но, одлично решение е јаболките пред да се консумираат да се остават во длабок сад со вода да отстојат половина час, на тој начин сите хемикалии ќе се растворат. Така ќе можете да уживате во здравото јаболко со лушпа.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img