Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

More
  домаАгро ВестиЦена, вкус или безбедност - кој е прв приоритет на граѓаните при...

  Цена, вкус или безбедност – кој е прв приоритет на граѓаните при изборот на храна?

  Врз основа на анкета на 27.000 жители ширум Европската унија, претставена е слика за тоа што им е важно при изборот на храна.

  Цената, вкусот и безбедноста се главните фактори кои влијаат на изборот на храна од страна на потрошувачите. Ова го покажа најновото истражување спроведено од Европската агенција за безбедност на храната (ЕФСА) низ земјите членки на Европската унија.

  Главниот фактор за купување на оваа стока се финансиските трошоци, а потоа вкусот. Речиси половина од Европејците исто така ја сметаат безбедноста за важна. Дури 41 отсто од нив веруваат дека храната што ја купуваат е безбедна.

  Врз основа на анкета на 27.000 жители ширум ЕУ, претставена е слика за тоа како ја избираат храната, нивната свест за нејзината безбедност и кому му веруваат кога станува збор за овие информации. Треба да се напомене дека ова е четврто вакво истражување од 2005 година.

  Цената е прв приоритет за 54 проценти од граѓаните

  Влијанието на светските трендови

  Извршниот директор на ЕФСА, Бернхард Урл, рече дека многу нешта се случиле од последното истражување во 2019 година. Тој го посочи влијанието на глобалната пандемија на коронавирус, но и конфликтот во Украина.

  „Ваквите настани имаат драматични последици и не е изненадувачки да се види дека за многу Европејци зголемените трошоци за живот влијае на нивниот избор на храна повеќе од порано“.

  Тој смета дека е охрабрувачки што нејзината безбедност е сè уште важна за многу граѓани на ЕУ.

  Потрошувачите и веруваат на науката

  Две третини од Европејците имаат доверба во институциите на ЕУ. Седум од 10 жители ја препознаваат улогата на научниците во постигнувањето на безбедноста на нашата храна. 8 од 10 им веруваат на информациите за овој фактор. 

  21 процент од населението имаат многу висока свест, а 17 проценти имаат висока свест.

  70 отсто од нив слушнале за адитиви во храната или пијалоците, а 65 отсто за остатоци од пестициди во нив. 63 отсто од граѓаните слушнале за остатоци од антибиотици, хормони или стероиди во месото. 60 отсто од граѓаните слушнале за болести кај животните.

  Европејците, 40 отсто од нив, најмногу се загрижени за остатоците од пестициди, а 39 отсто се загрижени за остатоците од антибиотици, хормони или стероиди во месото. Единаесет проценти се загрижени за болестите на растенијата, употребата на новата биотехнологија во производството за 8 проценти и нанотехнологијата за 5 проценти.

  61 отсто ги идентификувале телевизорите и интернетот како главен извор на информации, 44 отсто ги навеле семејството, пријателите, соседите, а 37 отсто навеле интернет прелистувачи. Беше нагласена важна разлика меѓу генерациите. 21 процент од луѓето не би го промениле своето однесување кога станува збор за храната.

  20 години безбедност на храната

  Системот за безбедност на храна на ЕУ, ЕФСА и други тела во неколку земји-членки слават 20 години постоење. Нивната цел беше да овозможат безбедност на храната на научна основа, да обезбедат усогласени правила и да ја поттикнат соработката низ целиот континент.

  Урл вели дека сето ова е достигнување за многу организации, научни експерти и други чинители во системот. Тој ја истакна важноста на соработката и дека две третини од граѓаните ги препознаваат овие напори.

  „Евробарометарот за 2022 година покажува дека повеќето граѓани признаваат дека состојбата на животната средина, животните и растенијата влијаат на здравјето на луѓето. Ова е охрабрувачки, бидејќи се движиме кон одржливи системи за храна и проценка на ризик “, заклучи тој. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img