Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

11.8 C
Skopje
Thursday, April 25, 2024

More
    домаАгро советиДознајте што јадете: Водич за сите делови на "Свинското"

    Дознајте што јадете: Водич за сите делови на “Свинското”

    petel baner

    Често се случува да сакате да подготвите гулаш, но да не сте сигурни кој дел од свинското месо е идеален за ова јадење или да ги сакате најдобрите шницли за скара, но да се соочите со дилемата што да барате во месарница. Во овој водич ги откриваме сите важни делови од свинското месо и за што служи секој од нив.

    Според квалитетот, свинското месо е поделено во три категории:

    I категорија

    Оваа категорија ги вклучува сите делови на бутот и задницата.

    Бутот се користи за печење, мелење месо, пушење и правење месни производи.
    Шол е всушност внатрешниот дел на бутот и се користи за шницли и вешалици бидејќи има многу меко месо.
    Фрикандо е одличен за печење или исечени одрезоци, а месото е малку потврдо.
    Големата роза е најквалитетно месо од бутовите, како и малата роза, а одлични се за шницли и скара.

    Последната припадничка на првата категорија е нејзиното височество – кременадлата.  Тоа е месото што оди по ‘рбетниот столб. Сушената е познато како печеница или пршута, а живата може да се користи за што сакате – пржење, динстање, печење или скара.

    Agrobot

    II категорија

    Оваа категорија ги вклучува рамото или плешката. Освен што се суши како шунка, може да се пече и на парче, но многу полека и со многу течност за да не остане тврда. Може да се користи и за мелено месо.

    III категорија

    Тука се вклучени: вратот, плешката, градите, ребрата, коленото и бутот

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Вратот има вени од маснотии. Најчесто се користи за печење во парче или исечкано на шницли, а може да се користи и за јадења како чорби. Како што сугерира името, плешката се наоѓа под рамото и се користи главно за подготовка на готови оброци.
    Ако некој ве праша дали сакате свински гради, ќе добиете делови од ребрата со долниот дел од градите. Ова место главно се користи за подготовка на варени и печени јадења.
    Ребрата се користат за пушење, готвење во јадења итн.
    Буткица или рибица е квалитетно место кое се готви во парче на разни начини или се пече.

    Надвор од категорија

    Има и дел од свињата што не е во овие категории и тоа глава, мозок, јазик, задница, опашка, нозе, кожа…

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img