Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

More
  домаАгро советиДезинфекција на паднатите листови во овоштарниците

  Дезинфекција на паднатите листови во овоштарниците

  Инфекциите на овошните насади може да се спречат со дезинфекција. Односно со примена на фунгициди во одредени временски интервали во текот на сезоната на растење. Целта на третманот е да се обезбеди постојано присуство на фунгицидот. Тој спречува да се заразат спорите кои стигнале до листот или плодот.

  Критичниот период на сузбивање е почетокот на вегетацијата, почнувајќи од фенофазата на пукање на пупките, па сè до цветањето. Доколку инфекцијата се спречи навреме, при интензивно ослободување на спори, примарниот циклус на развој на болеста и појавата на иден извор на инфекција се нарушува и се прекинува до крајот на сезоната.

  Задолжителна е дезинфекција на растенијата и паднатите листови наесен, а тоа би било почеток на заштитата за следната вегетативна сезона. Досега како навика со години се правеше есенското лекување со бакарни препарати. Во практиката, но и според долгогодишните истражувања, не даде задоволителни резултати во заштитата од болести на растенијата во оваа фаза. Исто така, тие имаат штетно дејство бидејќи со таложење на бакар во почвата ја намалуваме активноста на микроорганизмите во неа.

  Зголемувањето на количината на бакар во почвата ја намалува апсорпцијата на одредени микроелементи кои се неопходни за растенијата. Со изоставување на овој третман, ќе ги намалиме трошоците за производство. Ова е многу важно со оглед на ниските откупни цени на повеќето видови овошје.

  Со оглед на неефикасноста, штетноста и економската цена на есенското третирање на овошките со бакар, се препорачува алтернативно решение во форма на третман на паднатите листови со 5% раствор на уреа. Имено, кај сортите јаболко, цреша и слива кои имаат проблем со ‘рѓа, тоа треба да се воведе како редовна практика. Предизвикувачките агенси на дамка од лист од јаболко и краста од јаболко, виолетова дамка кај лист од цреша и рѓа кај слива презимуваат во паднатите листови, а за да се намалат инфекциите во следната година потребно е да се уништат.

  Се препорачува, бидејќи 95% од листовите паднале од дрвјата, а пред есенското ѓубрење, да се обработат паднатите листови во приземниот слој со 5-7% раствор на уреа. Количина на течност од 400-600 литри по хектар. Овој третман ги уништува презимувачките форми на патогени и обезбедува корисна разградена органска материја што растенијата ја користат како храна.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img