Ако мувлата зафатила само еден дел од вашата храна, најверојатно мислите дека е безбедно да го отстраните тој дел и да си го изедете остантиот дел кој е „здрав“, без оглед дали се работи за овошје, зеленчук или можеби леб.
Сепак, ако навистина правите вака, тоа е една многу лоша идеја. Постојат илјада видови на мувла. А некои видови произведуваат и микротоксини – хемикалии кои можат да предизвикаат бројни невролошки проблеми, па дури и смрт. Исто така, можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми како оштетување на црниот дроб, повраќање, гадење и дијареја.
На микроскопско ниво, мувлата расте во тенки влакна, кои се шират кружно, како корен на дрво. Тие не се видливи со голо око. Дури и кога ќе се исече дел од местото кое видливо го зафатила мувла, дел од оваа заразна колонија останува и на остатокот од храната за кој сметате дека е сосема чист.
Ова најчесто се случува кај лебот, овошјето и зеленчукот. А со отргнувањето на мувлосаниот дел не сте го решиле проблемот целосно, бидејќи не сте ни свесни до каде е проширена оваа мувла.
Најдобро е ваквата храна, воопшто да не ја жалите и да ја фрлите. Дури и да нема мувла, а на вас ви делува сомнително, подобро фрлете ја и купете свежа. Бидејќи компликациите и проблемите кои можат да настанат во вашиот организам можат да бидат фатални.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.