Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

More
  домаАгро советиВажноста од соодветни капацитети и опрема за стоката

  Важноста од соодветни капацитети и опрема за стоката

  Сите објекти во сточарството мора да исполнуваат две функции: заштита од неповолни временски услови (и евентуално кражби) и обезбедување на најпогодни услови за работа. Во последните децении се повеќе е распространето одгледувањето на раси говеда кои можат да дадат поголема количина на производи. Еден од основните услови за одржување и најдобро можно искористување на можностите на ваквите трки се соодветни капацитети.

  Објектите за добиток се очекува да обезбедат најповолна големина и форма на простор за секое грло, како и најповолни услови за стоење и леглата (пред се, да не се влажни и ладни). Покрај тоа, важно е зградата да обезбеди поволна клима во однос на чистотата на воздухот и неговата топлина. Бидејќи зградите за добиток ретко се подигнуваат, бидејќи новите згради треба да служат најмалку 15-20 години, грешките во градењето на објектите тешко се поправаат.

  Ова ја истакнува важноста и потребата од договор со експерти, кои пред се ги знаат потребите на грлото и сите функции во објектите. Сигурно е дека познавањето на материјалите и методите на градба е на второ место по важност. За жал, тоа ретко се прави во пракса, па често се градат добри, но не функционални и соодветни капацитети.

  Градежни материјали

  За изградба на објекти во сточарството се предвидуваат различни материјали. Од природни материјали најчесто се користи камен. Во однос на топлинската изолација, најсоодветен материјал е бетонот. Се повеќе се користат разни видови шупливи блокови и тули кои даваат доволна цврстина, а имаат двојно подобра изолација, па затоа е потребен помалку материјал.

  Распространета е и употребата на дрво за изградба на објекти за сточарство. Дрвото е многу соодветен материјал, пред се во однос на топлинската изолација. 7 сантиметри дрво имаат иста топлинска изолација како 70 сантиметри бетонски ѕид или 35 сантиметри шупливи блокови.

  Во објектите за крави секојдневно се троши многу работа, речиси исклучиво на разни видови пренос (превоз) на различни материјали. Затоа во овие објекти треба да се обезбеди доволно простор и не само за грлата, туку и за непречена работа околу нив. Кравите обично се чуваат врзани во плевни, а секоја крава има свој простор за стоење (лежење), за хранење (јасли) и за исфрлање на измет и урина.

  Легло

  Леглото е најважниот дел од вкупниот простор. Тоа мора да биде со доволна големина, но не премногу голема. Постојат два вида легла, таканаречени средни и кратки.

  Средното легло е долго 190-210 cm (во зависност од расата на кравите). Оваа должина е потребна ако кравата не може да ја држи главата над креветчето кога лежи. Кога земаат храна, кравите стојат до јаслите, а потоа изметот паѓа на креветот. Затоа, невозможно е да се избегне нечистотија на кравите, инфекции на вимето и почести болести поради влажност во средните легла.

  Кратките пак се посоодветни бидејќи хигиената е полесна за одржување и има помалку работа. Кратки легла од 160-180 сантиметри се наменети за помали раси. Јаслите мора да бидат ниски. Најчеста и најголема грешка во скоро сите постоечки штали за крави се високите јасли поставени на ѕидот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img