Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

20.8 C
Skopje
Friday, March 29, 2024

More
    домаАгро ЗабаваМирисот на есента: Мафини со тиква и цимет

    Мирисот на есента: Мафини со тиква и цимет

    petel baner

    Подгответе вкусни мафини со печена тиква и почувствувајте ја есента во вашиот дом.

    Со овие мафини вашиот дом ќе биде исполнет со мирис на слатки, меки и вкусни ароми на цимет, ванила, тиква…

    Agrobot

    Еве што ви е потребно и на кој начин да ги подготвите.

    Состојки:

    450 гр пире од печена тиква
    1 ¾ шолји брашно
    1 шолја бел шеќер
    ½ шолја кафеав шеќер
    2 лажички цимет
    ¼ лажичка мелено каранфилче
    ¼ лажичка морско оревче
    1 лажичка сода бикарбона
    ½ лажичка сол
    1 лажичка екстракт од ванила
    2 јајца
    ½ шолја масло

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Подготовка:

    Исечете ја тиквата и отстранете ги семките. Покријте ја со алуминиумска фолија и печете ја околу еден час во загреана рерна на 200°С. Откако ќе се олади, со лажица извадете ја внатрешноста. Ставете ја во блендер или убаво испасирајте, за да добите пире.

    Премачкајте ги формите за мафини со малку путер или маргарин и оставете ги настрана.
    Во длабок сад ставете ги сите суви состојки, односно брашното, белиот и кафеавиот шеќер, солта, содата, циметот, каранфилчето и морското оревче. Промешајте.
    Во друг сад ставете ги јајцата, пирето од тиква, маслото и екстрактот од ванила. Промешајте со маталка, но не премногу и така добиената смеса турете ја во садот со сувите состојки. Добро промешајте со лажица.
    Ставете од смесата во формите за мафини и печете на 190°С околу 20 минути.

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img