Светски ден на јајцата – Јајцата се одличен и достапен извор на висококвалитетна исхрана, со потенцијал да го нахранат светот.
Светскиот ден на јајцата е востановен во Виена во 1996 година. Се празнува во вториот петок во десеттиот месец, а годинава е на 14 октомври.
Јајцата се одличен и достапен извор на висококвалитетна исхрана, со потенцијал да го нахранат светот.
Тие се користат во многу јадења за појадок, ручек и вечера. Тие се незаменлива состојка во десертите. Можат да се конзумираат свежи, варени, печени или пржени.
Богати се со хранливи материи, незаситени масни киселини, витамини Д, Е, Б комплекс, биотин и други. Имаат ниска содржина на пурини и се одлична храна за луѓето кои страдаат од гихт. Исклучително брзо се варат во стомакот.
Занимливости поврзани со јајцата
- Нојот има најголемо јајце и може да тежи 1,8 кг.
- Колибри има најмало јајце. Некои видови несат јајца со должина од 7 мм.
- Јајцата од кокошка, патка, гуска, потполошка, ној, ему се јадат.
- Паткините се најмрсни и најдобри за печење.
- Неговата обвивка може да има 17.000 пори.
- Просечно кокошка снесува од 300 до 325 јајца годишно.
- Потребни се 24 до 26 часа за да се формира јајце во телото на кокошката.
- Постарите кокошки несат поголеми јајца.
- Тежината на пилешко јајце се движи од 45 до 75 g.
- Најтешкото , кое тежело 454 g, го снела бела кокошка Легорн во 1956 година во Вајнленд, Њу Џерси, САД.
- Јајцата стареат подолго за еден ден на собна температура отколку за една недела во фрижидер.
- Ја тестираме нивната свежина ставајќи ги во шолја вода. Ако лебди, значи дека е старо и има голем воздушен џеб. Кога ќе остане на дното, тоа е свежо.
- Кокошката го врти јајцето скоро 50 пати на ден за жолчката да не се залепи на страните.
- Жолчките од јајце се една од ретките намирници кои природно содржат витамин Д.
- За да разликувате сирово јајце од тврдо варено, завртете го. Тврдо варените лесно се вртат, сировите се нишаат.
- Гинисовиот светски рекорд во правење омлети го држи Хауард Хелмер, кој направил 427 омлети за 30 минути.
- Најскапиот омлет на светот, таканаречената фритата 2.000 долари и се служи во ресторантот во хотелот Ле Паркер Меридиен во Њујорк. Се прави од шест јајца, јастог, власец, компир, виски и кавијар, кој е еден од најскапите.
- Жолчките и белките имаат иста количина на протеини. Сепак, жолчките имаат 60 калории, а белките имаат 15 калории.
- Бојата на лушпата и жолчката може да варира, но тие немаат никакво влијание врз вкусот или квалитетот.
- Постарите јајца полесно се лупат.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.