Како што се намалуваат температурите, се случуваат бројни промени. Промените не се поврзани само со носењето подебела облека и носењето чадор, туку и со внесувањето храна.
Доаѓањето на есента и општата промена на сезоната може да доведат и до симптоми на сезонско афективно растројство. Вообичаена состојба на расположение што се јавува кога се менуваат годишните времиња. Доведува до депресија и летаргија, меѓу другите непријатни емоции.
Еден начин да се справиме со овие промени е малку да ги промениме нашите навики во исхраната. Треба да прифатиме „сезонска храна“ која може да го поддржи нашето здравје на неколку начини.
Според д-р Тревор Кејтс, тиквата е идеална храна која треба да се вклучи во есенската диета. Покрај тоа што се лесно достапни во овој период од годината, тие се и исклучително здрави.
– И семките од тиква и самите тикви се одлични за консумација во есен бидејќи се богати со бета каротен, а семките од тиква се добар извор на цинк. Тиквите исто така промовираат здрава кожа поради високата содржина на антиоксиданси, изјави докторот за The List.
Зошто храна за зајакнување на имунитетот е неопходна за есенската исхрана?
Д-р Тревор предлага да ги промениме нашите навики во исхраната врз основа на промените што доаѓаат со текот на времето. Со цел да го заштитиме нашето тело од бактерии, вируси и други инвазивни бактерии кои можат да влезат во нашето тело, можеме да се обидеме да ја преземеме контролата врз нашата исхрана за да му дадеме на телото храна богата со хранливи материи.
– Есенската храна богата со хранливи материи кои го зајакнуваат имунитетот, како што се цинк, витамин Ц, витамин А и Б витамини, вклучуваат лиснати зеленчуци (како што се зелје и кељ), пиперки и брокула, карфиол, зелка, репа и др…
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.