Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро ВестиКолку подолго трае транспортот, толку е поголема можноста за инфекција на животните

  Колку подолго трае транспортот, толку е поголема можноста за инфекција на животните

  petel baner

  За инфекција на животните посебен проблем се бактериите кои развиле отпорност на антибиотици и можат да се пренесат на луѓето.

  Новиот извештај на Европската агенција за безбедност на храна ЕФСА укажува дека времето на транспорт на животните треба да се скрати за да се намали ризикот од ширење на антимикробна отпорност.

  Ризикот од транспорт помеѓу фарми или до кланици беше проценет за живина, свињи и говеда. Клучна е должината на транспортот. Колку трае е подолго, толку е поголем ризикот од изложување на патогени, пренос на бактерии меѓу животните и нивна репродукција. Покрај тоа, животните се изложени на дополнителна контаминација за време на одмор.

  Супербактериите се глобална закана

  Имено, тие предупредуваат дека прекумерната употреба на антибиотици доведе до тоа некои бактерии да развијат антимикробна отпорност (АМР). Антибиотиците станаа неефикасни против инфекции, а вообичаените болести станаа неизлечиви. Отпорот кон нив е поврзан со речиси 5 милиони смртни случаи годишно ширум светот. Околу 1,3 милиони директно се припишуваат на отпорноста на супербактериите. Светската здравствена организација (СЗО) ги наведе како една од 10-те топ глобални закани.

  Agrobot

  Европската здравствена унија го нарече проблемот со антибиотиците една од трите најголеми здравствени закани на блокот, пишува Euractiv. Целта на стратегијата „Од фарма до маса“ е да се преполови нивната продажба кај добитокот до 2030 година.

  Бактериите можат да се пренесат и на луѓето

  Влијанието на проценката на ЕФСА го надминува здравјето и благосостојбата на животните, бидејќи многу бактерии може да се пренесат од животните на луѓето. Во извештајот се истакнува дека кога тие ќе станат отпорни на антимикробни лекови, ефективно лекување на заразни болести кај луѓето може да биде изложено на ризик.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Европската комисија подготвува измени на законската регулатива за подобрување на официјалните контроли на бродовите со добиток. Планот е да се усвојат на крајот на 2022 година. Тие посочуваат дека недостигаат конкретни научни студии за прашањето за ширење на АМР меѓу животните за време на транспортот, истакнувајќи неколку празнини во податоците и препораки за идни истражувања.

  Сепак, тие дефинитивно советуваат  темелно чистење на возилата, опремата и местата каде што се товарат и растовараат животните. За да се ограничи времето на транспорт, стресот и времето од фаќање до колење, може да се користат мобилни кланици кои мора да ги исполнуваат барањата за хигиена на храната и лиценцирање.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img