Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9.8 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаАгро ЗабаваКрцкав, сочен, неодолив: Крап пржен во свинска маст со овие додатоци е...

    Крцкав, сочен, неодолив: Крап пржен во свинска маст со овие додатоци е навистина специјален

    petel baner

    Рибата треба да се јаде често, не само кога се пости. Овој рецепт за крап пржен во свинска маст е нешто навистина посебно. Лесно и брзо ќе го подготвите, а свинската маст ќе и даде посебен вкус на рибата.

    Освен генијалниот вкус, свинската маст е подобра од маслото бидејќи рибата помалку ја впива. Единствено што може да ви пречи е мирисот на риба во домот по пржењето. Затоа ви препорачуваме да го направите надвор доколку имате услови.

    agrounik
    Otkup na kompiri

    За пржење ви треба крап (1-2 килограми), 3-4 лажици пченично и исто толку пченкарно брашно, сол и бибер, 1 лажица сладок пипер и свинска маст.

    Подготовка на крап пржен во свинска маст:

    Прво исечете ја рибата на шницли со дебелина од 2 см. Посолете, додадете бибер и малку посипете со додатокот за риба од кесичката. Потоа измешајте половина и пол пченкарно и пченично брашно, додадете пипер, сè добро измешајте и во оваа смеса извалкајте ги парчињата. Пржете на тивок оган, во полна маст околу 10 минути. Завртете го да не изгори, а кон крајот можете да ја зголемите топлината за златната кора да биде уште покрцкава.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    На крајот извадете ја рибата на салфетка за да го впие вишокот маснотии, а потоа послужете ја со гарнир од зеленчук. Ако сакате, направете маринада со лук, а незаменлив е лимонот кој можете да го исцедите врз рибата и ќе добиете уште подобар вкус.

    Пријатно!

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img