Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

1.8 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаАгро ЗабаваРецепт: Домашна витаминска чорба

    Рецепт: Домашна витаминска чорба

    petel baner

    Во зима зеленчукот и овошјето секако треба секојдневно да бидат задолжителни во оброците, но исто така и супите, топлите домашни подготвени и неверојатно вкусни супи и чорби треба да се присутни секојдневно на трпезата. 

    Чорба и супа се јадења кои изобилуваат со витамини и минерали. Внатрешно го затоплуваат и подгреваат организмот, многу успешно се справуваат со настинките и грипот и во голема мера го зголемуваат имунитетот.

    Причини за тоа зошто е толку многу важно да се консумираат супи и чорби во зима има многу, но погоре спомнатите нека бидат доволни за да ве мотивираат уште денес да одлучите да подготвите некоја вкусна домашна чорба.

    Otkup na kompiri

    Ова е нашиот предлог за топла, здрава и вкусна чорба.

    Состојки:

    agrounik

    еден среден цвет карфиол
    еден среден цвет брокула
    2 – 3 моркови
    еден компир

    корен од целер, пашканат
    една топка фиде
    една коцка за супа
    зачини по вкус: црн бибер, мешан сув зеленчук, кари, куркума, лук во прав, магдонос…

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    Подготовка:

    Во поголем длабок сад ставете 1 до 2 литри вода во зависност од тоа колкава количина чорба сакате да добиете. Оставете ја водата да зоврие. 
    Во меѓувреме морковите и компирот излупете ги и изрендајте ги на најситната страна од рендето и ставете ги во зовриената вода. 
    Брокулата и карфиолот убаво измијте ги и одделете ги на ситни светови. Стебленцата исечкајте ги на ситни коцки и додајте ги во зовриената вода. Оставете ја чорбата некое време да се вари на тивок оган и кога ќе почне да врие, додајте ги коцката за супа и фидето. Промешајте и оставете додека фидето не се свари. 
    Пред да се тргне чорбата од оган додајте ги зачините, промешајте уште еднаш и оставете ја чорбата на исклучен шпорет да поврие уште некоја минута.

    Чорбата послужете ја топла и уживајте во нејзиниот вкус. На здравје!

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img