Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-1.2 C
Skopje
Thursday, November 21, 2024

More
    домаАгро советиОранжерии без греење и најисплатлив зеленчук во текот на зимата

    Оранжерии без греење и најисплатлив зеленчук во текот на зимата

    petel baner

    Најважното прашање во текот на зимата – што да се одгледува за да не се празни оранжериите? Особено кога станува збор за оранжерии без греење. Одговорот не е тежок. Дури и ако оранжериите не се загреваат, зелената салата, спанаќот и кромидот може успешно да се одгледуваат.

    Марулата, спанаќот и кромидот добро поднесуваат температури под нулата. Побарувачка за нив има и во текот на зимата, бидејќи има недостиг од свеж зеленчук.

    Otkup na kompiri

    Во оранжериското производство најважно е да се дезинфицира почвата, да се стекне или да се произведат квалитетни садници, а во текот на зимата од клучно значење е проветрувањето на објектот.

    agrounik

    Кромид

    За производство на кромид во текот на зимата треба да знаете дека арпаџикот никнува на температура од 3-5 степени. Новоизникнатите растенија можат да издржат температури до -4, листовите до -7, а ако растенијата се добро вкоренети, ниските температури до -25 Целзиусови степени не им пречат.
    Потребна е поголема влага во фазата на никнување и раст на листовите, а кога растенијата ќе влезат во фазата на созревање, наводнувањето треба да се намали.

    Спанаќ

    Спанаќот е ладно климатско растение кое нема потреба од многу светлина и има краток период на растење (30-60 дена).Во текот на зимата се одгледуваат сорти отпорни на ниски температури. Семињата ‘ртат веќе на 4 степени, а растението може да издржи студ до -8 степени Целзиусови. Бидејќи има слабо развиени корени, неопходно е често наводнување, инаку брзо ќе старее. Оплодувањето со компост дава одлични резултати.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Зелена салата

    Може да се каже дека таа е кралица на орнжериите во текот на зимата. Младите растенија можат да преживеат до -6 степени Целзиусови. Периодот од садење до формирање на главата е најчувствителниот период за зелена салата во лошо проветрени објекти. Зимската салата доаѓа во февруари, кога има свеж зеленчук во пластеници и на масите, па кој има зелена салата да им понуди на муштериите, добро му оди.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img