Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

More
    домаАгро Забава11 интересни и слатки овошни хибриди

    11 интересни и слатки овошни хибриди

    Плуот, Шарафуга, Плуери, Тангор, Тајбери се само некои нови видови на овошни хибриди. Тие се особено интересни за овоштарите-аматери.

    Постојат овошни хибриди кои имаат се повеќе обожаватели, а особено се интересни за овоштарите аматери кои се натпреваруваат да имаат најнеобични плодови. Во овој случај, не се работи за генетски модифицирани организми (ГМО), туку за вкрстување на две или повеќе сорти во еден вид или различни видови во ист род.

    Хибриди од коскесто овошје

    Повеќето од понудените хибриди од коскесто овошје се комбинации на слива со други видови како цреша, праска и кајсија. Не заостануваат ниту хибридите од другите овошни видови, особено цитрусите и бобинките. Нивната предност не е само необичен изглед. Се карактеризираат со природна отпорност на болести и суша, а нивните плодови имаат интересен вкус, посочни, униформа големина и време на зреење.

    Pluot  или Plumcot е создаден со вкрстување на слива и кајсија. Се карактеризира со интензивен сладок вкус, сочно месо со текстура од кајсија, мазна кожа и висока содржина на шеќер.

    Peacotum е комбинација од слива со праска и кајсија. Тоа е првиот хибрид од три вида. Повеќе потсетува на комбинација од слива и кајсија, а има текстура на праска. Плодовите имаат благ вкус.

    Уникатната Шарафуга изгледа како слива. Се создал кога овој вид бил вкрстен со кајсија и нектарина. Виолетовите плодови повеќе личат на кајсии, а нивниот вкус ги потсетува на нив. Интересни се затоа што се слатки и додека се незрели не треба да се чека целосна зрелост за да се консумираат.Од плодовите се подготвуваат различни слатки производи: мармалади, џемови и компоти.

    Сливата вкрстена со цреша произведува бројни овошни хибриди. Наречен  Pluerry, има многу варијанти на вкрстување, а се карактеризира со сочни и вкусни плодови кои можат да останат на дрвото долго време.

    Нектапумот е хибрид помеѓу нектарина и слива. Надворешниот дел од плодот има мазна кора која многу наликува на нектарина. Овошјето е многу слатко и има интензивен вкус. 

    Цитрусните овошја и бобинки се многу погодни за вкрстување

    Цитрусните овошја доведоа до бројни хибридни комбинации. Тангор е спој меѓу мандарина и портокал, а кесот на Јамајка е комбинација од грејпфрут, портокал и мандарина.

    Со комбинирање на грејпфрут и портокал, создаден е Оранџело , кој е посладок од грејпфрутот. Тој потекнува од Порторико.

    Лимета и кумкват го создале хибридот Лимкват, кој наликува на минијатурен портокал со зеленикаво-жолта кожа. Плодовите се јадат свежи, но се користат и за подготовка на џемови или со риба и пилешко.

    Меѓу бобинките се издвојуваат Јостабери, Тибери  и Пинебери.

    Родителите на Јостабери се цариградско огрозд и црна рибизла. Црните бобинки се исклучително богати со витамин Ц, а вкусот е комбинација од грозје, боровинки и киви.

    Tyberi е добро познат хибрид на нашиот пазар. Се правеше од малина и капина. Нејзиниот плод е малку издолжен.

    Со вкрстување на бели и култивирани црвени јагоди, создаден е хибридот Pineberry со вкус на ананас, кој се бере од мај до јуни.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img