Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-1.2 C
Skopje
Thursday, November 21, 2024

More
    домаситеЧиа семе – Цели, мелени, натопени, како најдобро да ги јадете?

    Чиа семе – Цели, мелени, натопени, како најдобро да ги јадете?

    petel baner

    Чиа семе – имаат благ вкус на јаткасто овошје и лесно може да се додадат цели во повеќето јадења како гарнир. Може да се натопат и да се направи пудинг од чиа. Тој е толку вкусен што е тешко да се поверува дека е здрав.

    Малите, но силни, чиа семиња се преполни со антиинфламаторни омега-3 масни киселини и други хранливи материи.

    Otkup na kompiri

    За да ги искористите уникатните здравствени придобивки од чиа семето, почнете полека со една или две лажици дневно. Полека зголемете го внесот за да ја измерите вашата толеранција.

    Цели чиа семиња

    Можете да ги јадете цели или суви. За разлика од лененото семе, не треба да мелете семе од чиа за да додадете хранливи материи во вашата исхрана. Можете да ги јадете цели и да добиете многу енергија и хранливи материи.

    Ако јадете семе од чиа сирово, внимавајте да не се залепат за забите. Исто така, важно е да се напомене дека ако изберете да јадете семки од чиа во целост, тие можат да ја апсорбираат водата од вашето тело за време на варењето. Затоа не заборавајте да пиете многу вода во текот на денот за да го одржите вашето тело хидрирано.

    Во јогуртот можете да додадете и цели чиа семиња, заедно со овесна каша, да ги ставите во смути и шејкови, како и во гранола барови, вафли и мафини, во домашен леб.

    Натопени чиа семиња

    Натопувањето ги прави многу полесни за варење. Помага и да се зголеми количината на хранливи материи што вашето тело може да ги апсорбира.

    За да добиете најмногу хранливи материи од вашата храна и да ги максимизирате потенцијалните придобивки од чиа семе, обидете се да ги натопите пред да ги додадете во рецепт или смути. Во секој случај, тие се сепак одличен извор на хранливи материи.

    За да го натопите чиа семето, едноставно измешајте со вода во сооднос 1:10. Оставете ги да отстојат помеѓу 30 минути и два часа. Тој сооднос е околу една и пол лажица чиа семе во една чаша вода. Натопените чиа семиња обично можат да траат до пет дена во фрижидер.

    Бидејќи чиа семето може да апсорбира до 12 пати повеќе вода, натопувањето на семето чиа во вода е одличен начин да се спречи дехидрација. Можете да комбинирате чиа семе со вода за да направите природен енергетски пијалок.

    Потопувањето на семе од чиа во вода или било кој вид млеко (како кокосово) создава финален производ сличен на пудинг кој е вкусен и здрав.

    Комбинирањето на семето од чиа со вода и овошје е исто така ефикасен и здрав начин за правење домашен џем.

    На пример, можете да ги комбинирате со кое било млеко што го сакате, како козјо или кокосово млеко, за да направите вкусен пудинг од чиа семе.

    agrounik

    Постојат многу варијации на пудинг од чиа семе со различни видови млеко и други хранливи и вкусни состојки, како свежо овошје и екстракт од ванила.

    Мелени семиња

    Друга опција е да ги мелете семките во мелница за кафе или блендер за да ги разбиете тврдите надворешни лушпи пред да ги јадете. Ова му помага на вашето тело да апсорбира повеќе хранливи материи, вклучително и протеини.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Кога се меле, чиа семето може да се користи како брашно во повеќето рецепти без глутен. Такви се палачинки, мафини, леб, па дури и тестенини. Откако ќе ги сомелете семките богати со омега-3 масни киселини, најдобро е да ги чувате во затворен стаклен сад во фрижидер или замрзнувач.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img